Evropská unie by měla řešit svoji reformu, shodují se Sobotka s Prouzou

Sobotka v Senátu k brexitu (zdroj: ČT24)

Záležitosti kolem vystoupení Velké Británie z Evropské unie by neměly být hlavní agendou evropských jednání v příštích měsících. Spíše by se měla řešit reforma samotné EU, soudí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Souhlasí s ním i státní tajemník pro EU Tomáš Prouza (ČSSD), jenž vede pracovní skupinu pro brexit, která má za jeden z cílů právě i přípravu Česka na reformu EU. Prouza si navíc myslí, že brexit může České republice pomoci.

Podle Sobotky sice bude brexit důležitou součástí debat. „Klíčovou věcí by ale měly být pozitivní změny ve fungování Evropské unie, díky nimž by získala větší podporu obyvatel,“ řekl senátorům premiér při projednávání výsledků posledního zasedání evropských lídrů.

Británie po nedávném referendu o odchodu z Unie oficiálně oznámí vystoupení na podzim, přičemž je na základě prohlášení nové premiérky Theresy Mayové možné, že se tak stane až na počátku příštího roku, podotkl premiér.

Vyjednávání podmínek pak potrvá nejméně dva roky. Podle Sobotky nebude jednoduché. Není podle něho možné, aby si Británie zachovala všechny výhody členství v EU a zbavila se nevýhod. „To není reálný slib,“ uvedl premiér na adresu britských zastánců odchodu z Unie.

Zdůraznil, že ve vyjednávání bude hájit české zájmy, a úkoly už dostala i jednotlivá ministerstva; finance budou muset začít počítat, jaký dopad na státní rozpočet bude mít to, že Británie přestane přispívat do evropských fondů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídí i jakési horké linky pro exportéry, kde by dostali radu v případě, že by se kvůli brexitu dostali do potíží. Spolu s CzechInvestem sestaví také seznam a pobídky pro firmy, které by mohly mít zájem přesunout se do Česka. „Jakkoliv vystoupení Británie z EU lituji, tak čistě ekonomicky by to pro naše podniky mohlo otevřít šanci,“ dodává šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Pracovní skupinu doplní politická formace

Vláda už také ustavila pracovní skupinu, která má dát návrh české pozice k budoucím vztahům Británie a Unie a k budoucímu směřování EU. Tato skupina je podle Sobotky technická. 

„Chceme zorganizovat rovněž pracovní skupinu zástupců parlamentních politických stran tak, abychom do diskuse o budoucím směřování EU zapojili politické strany a také parlament. Já bych stál o to, aby výstupy skupiny byly konzultovány i s oběma komorami parlamentu,“ řekl Sobotka. Politická skupina by se mohla poprvé sejít podle něho v srpnu, strany mají dát nominace svých zástupců do konce července. 

„Jsem přesvědčen o tom, že EU je v současných podmínkách stále jediným možným efektivním modelem naší společné budoucnosti, která musí být založena na stabilitě a která musí být založena na mírové spolupráci v Evropě,“ zopakoval před senátory Sobotka.

Unie podle něho musí být akceschopnější, efektivnější a méně byrokratická. Prioritou musí být hospodářský růst, zaměstnanost a sociální stabilita a také zajištění bezpečnosti občanů i členských zemí, dodal.

Brexit není rizikem, může nám i pomoci, řekl Prouza

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza řekl, že pracovní skupina pro brexit, kterou vede, má hlavně tři velké úkoly. „První je příprava na vyjednávání rozvodu s Velkou Británií, dále příprava českých vstupů na debatu o reformě EU a příprava na to, jak má vypadat nový vztah s Británií,“ popsal a dodal, že je vše rozděleno na devět témat.

Brexit podle Prouzy ale není jen rizikem, může Česku i pomoci. „Je tady řada ekonomických příležitostí. Řada firem bude stěhovat své centrály z Británie na evropský kontinent. A máme tedy příležitost zkusit do Čech přilákat centrály firem,“ vysvětlil a dodal, že jedním z úkolů bude zmapovat, jaké britské firmy jsou aktivní v Česku. „Měl by se také začít připravovat balíček výhod pro firmy, pokud by k nám přesunuly svou centrálu,“ doplnil.

Klíčové budou i otázky mikroekonomické. „Co to všechno bude znamenat pro české firmy a jak je to bude ovlivňovat. Zda nebudou omezovány české firmy při vstupu na britský trh. Jaký přístup budou mít britské firmy zase k nám,“ popsal Prouza. 

ODS vytýká vládě její záměr

Zahraničněpolitický expert Jan Zahradil personální obsazení pracovní skupiny kritizuje – a vytýká jí i její ambice. „Očekával bych, že česká vláda přijde s požadavky na nějaké výjimky, například ze společné azylové a migrační politiky nebo ze závazku přijmout euro. Jestli se pan Prouza chce soustřeďovat na to, že bude vykrádat z Londýna agentury, tak je úplně mimo,“ prohlásil.

Podle občanských demokratů je důležité zajistit, aby mezi Británií a zbytkem Unie nevypukla obchodní válka, která by poškodila české společnosti. Spojité jednání o volném obchodě a pohybu osob – tak jak o ně žádá vládní tým – ale Zahradil nepovažuje za nutné.