Lidovky.cz: Sobotka navrhuje do čela BIS Koudelku

Na pozici ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) navrhuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dlouholetého důstojníka této zpravodajské služby Michala Koudelku. Na informaci upozornil server Lidovky.cz. Návrh na jmenování projedná ve čtvrtek bezpečnostní výbor sněmovny.

Dosavadní ředitel BIS Jiří Lang požádal na začátku července o odvolání. V čele zpravodajské služby byl třináct let. O jeho odchodu se mluvilo již loni na podzim.

Jedenapadesátiletý Koudelka nastoupil do BIS v roce 1994, předtím působil ve Federální bezpečnostní informační službě. Od roku 2006 vede odbor kontrašpionáže a má prověrku na stupeň přísně tajné.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zahraničních služeb v tuzemsku.

Ředitele BIS jmenuje a odvolává vláda po projednání v bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že zákon neříká, že poslanci musí návrh schválit, ale pouze projednat, neočekává se, že by Sobotkův návrh neprošel.