Ztratili jste klíče nebo mobil? Naději přináší internetová databáze nalezených věcí

V Česku se ročně ztratí asi 120 tisíc věcí, jen desetinu z nich se ale podaří majiteli vrátit. Pomoci má nová centrální on-line databáze nalezených věcí eztraty.cz, která je zadarmo a v současné době ji využívá na třicet subjektů a institucí: třeba některé nemocnice nebo dopravní podniky. Portál nabízí také placenou službu „Bezpečné vracení klíčů“.

První část databáze obsahuje informace a fotografie nálezů vložených nálezci nebo obecním úřadem. Druhou část tvoří seznam věcí, které si jejich majitelé chrání proti ztracení pomocí štítků. Vrátit se dá i zvíře.

Službu už používá mimo jiné Fakultní nemocnice Motol, liberecký a jablonecký dopravní podnik, mladoboleslavská městská policie, město Ústí nad Labem či Dolní Břežany.

Dosud databáze fungovala ve zkušebním provozu. „Evidovaných nálezů je tam v tuto chvíli už kolem dvou a půl tisíc, což je docela úspěch, systém běží zhruba čtvrt roku. A samozřejmě pořád přibývají další partneři,“ uvedl mluvčí projektu Ondřej Šrámek s tím. Dosud se podařilo vrátit desítky věcí, konstatoval zakladatel projektu Marco Nguyen.

Vedení profilu i vyhledávání je zdarma, zpoplatněné jsou tzv. vrátilky. Základem je speciální kód, který se nalepí na věc ve formě malého štítku a díky němu je pak dohledání majitele jednoduché. Štítek lze nalepit téměř na vše – brýle, hodinky, mobil, flash disk či deštník. Z kódu přitom nelze poznat jméno ani adresu majitele.

Myšlenka založit centrální databázi nalezených věcí vznikla tak, že jeden ze zakladatelů při jízdě na motorce ztratil klíče. Protože jejich hledání bylo komplikované, rozhodl se vymyslet systém, díky kterému by bylo jejich nalezení jednodušší.

Zakladatel projektu eztraty.cz: Dosud se podařilo vrátit desítky věcí (zdroj: ČT24)

Nenahlásit nález může mít za následek i vězení

Pro nálezy ztracených věcí platí přísná pravidla. Zákon zavazuje především obce, dopravce a provozovatele veřejných budov zavést systém evidence, hlášení a uchovávání nalezených věcí až po dobu tří let.

Práva a povinnosti platí i pro nálezce, který není oprávněn si nalezenou věc nechat, nýbrž ji musí oznámit, nejčastěji právě obci. Pokud to neudělá, čeká ho pokuta, a v extrémním případě i vězení.

Pokud naopak nalezená věc najde svého majitele, má nálezce právo na odměnu na „nálezné“ ve výši deseti procent z ceny věci.