V pondělí přijdou tropy, pak udeří bouřky s kroupami

V pondělí zasáhnou Česko nejprve tropická vedra s teplotami až 34 stupňů a hned po nich i bouřky s přívalovým deštěm. Meteorologové očekávají také kroupy a vichr. Výstraha před vysokými teplotami platí pro celou republiku kromě západu Čech od 11:00 do 19:00.

„Nejvyšší denní teploty budou překračovat v nižších a středních polohách 31 stupňů Celsia, nepatrně chladněji bude jen v Karlovarském kraji. Naopak v Jihomoravském kraji překročí nejvyšší teploty místy 34 stupňů,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

Kvůli vedru doporučují meteorologové omezit tělesnou zátěž, nepobývat v největším horku na přímém slunci a používat krémy, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Lidé by také měli dávat pozor na malé děti a starší nebo nemocné. V žádném případě by neměli nechávat děti či zvířata ve stojících autech.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Vysoké teploty lákají nejvíc k vodě. Vedle osvěžení zde stále více lidí hledá i adrenalin. Netradiční vodní sporty nabízí například na pískovně v Plačicích u Hradce Králové, ve Stráži pod Ralskem nebo na přehradě Nové Mlýny na jižní Moravě. Hodina wakeboardingu vyjde na přehradě na 400 korun. Permanentka na celý den na 950. Zájemci mohou vyzkoušet i kitesurfing. 

Třešť na Jihlavsku zase láká na nové koupaliště s biologickým čištěním vody. O vše se starají bakterie a štěrk s kořeny vodních rostlin. Koupaliště vzniklo na místě nevyužívané zarostlé skládky. Město za něj zaplatilo 19 milionů z ušetřených peněz bez dotací. Provoz, který vyjde ročně asi na půl milionu, prý zaplatí z prodaných lístků. Celodenní vstupné pro dospělého je 60 korun, děti platí polovinu.

Už během pondělního odpoledne v Čechách a večer a v noci na úterý i na Moravě a Slezsku ale přijdou silné bouřky. Místy se podle meteorologů může objevit přívalový déšť, kdy během krátké doby spadne kolem 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční.

Bouřky zřejmě přinesou i silný nárazový vítr a krupobití. Kdy a kde se mohou vyskytnout, upřesní meteorologové v pondělí dopoledne.

Do srpna už vedra nepřijdou

Od úterý se v Česku začne ochlazovat. Teploty klesnou i pod 20 stupňů. Podle měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, ani následující týdny až do začátku srpna zřejmě větší vedra nepřinesou.