Aktivistka Krejčová napadla policistu, trvá na svém žalobce. Kauza jde před Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce se dovolá v kauze levicové aktivistky Kateřiny Krejčové, která byla obviněna z napadení policisty na demonstraci. Městský soud v Praze ji v dubnu pravomocně zprostil obžaloby, jelikož podle něj nešlo o závadné jednání. Dovoláním v neprospěch obviněné se bude zabývat Nejvyšší soud.

„Nejvyšší státní zástupce dovodil, že soud druhého stupně, který obviněnou zprostil žaloby, skutek nesprávně posoudil, proto bylo podáno dovolání,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

K události došlo loni na začátku července na demonstraci v centru Prahy, kde několik set lidí protestovalo proti migraci a uprchlickým kvótám. Pochodu demonstrantů se pokusila zabránit skupina aktivistů, kteří se posadili na zem a odmítali vstát.

168 hodin (1.5.2016): „Pomáhat a chránit“ (zdroj: ČT24)

Proti aktivistům zasáhli policisté, kteří mimo jiné odvedli i přítele Kateřiny Krejčové. Při tom mu praštili hlavou o zem a vyrazili zub. Krejčová následně skočila na záda policistovi, který „zaklekl“ jejího přítele, a trhla mu ramenem. Policista byl poté údajně kvůli bolestem na týdenní neschopence.

Obvodní soud pro Prahu 1 označil čin Krejčové za napadení a potrestal ji měsíční podmínkou. Odvolací pražský městský soud letos v dubnu tento rozsudek zrušil a Krejčovou zprostil obžaloby.