Milovníci horka si svátky neužijí. Tropy přijdou až na konci července

Teploty během dvou státních svátků budou mírnější, pohybovat by se měly kolem 25 stupňů Celsia. Ve středu pak přijde studená fronta. Červenec jinak bude spíše teplotně průměrný, k tropickým hodnotám teploty porostou až v posledním týdnu prázdninového měsíce, kdy by se měly dostat nad třicítku. V noci na pondělí přitom na některých místech dokonce zaznamenali přízemní mrazíky.

V úterý se bude na našem území směrem od západu na východ oteplovat. Zatímco západní končiny Česka mohou očekávat 23 až 25 stupňů, na východě už to bude kolem 28 stupňů. Západní okraj by také měly opláchnout slabé bouřky.

Ve středu přejde Českem studená fronta, ochladí se na 18 až 22 stupňů a oblačnost se bude proměňovat. Od čtvrtka už se začne počasí projasňovat a dávat pozvolna prostor létu. Do pátku ještě teploty popřejí spíše výletníkům než milovníkům koupališť, pohybovat se budou kolem 20 až 25 stupňů.

O víkendu teploty vystoupají ke třiceti

Růst rtuti na teploměrech by lidé měli zaregistrovat až před druhým červencovým víkendem. „Od pátku už bude převažovat slunečno a teploty postupně porostou. O víkendu by mohly dosahovat až k tropickým 30 stupňům,“ uvedla meteoroložka ČT Zuzana Krejčová. Podle jejích slov by neměly být případné bouřky nijak silné.

Přes třicítku by se měly teploty dostat až před půlkou letních prázdnin, očekávat se dají poslední červencový týden. V minulém roce nastoupily tropické teploty hned od začátku letních prázdnin a trvaly až do září. Co chvíli padaly teplotní rekordy, horké počasí pak doprovázelo neobvykle dlouhé sucho.

Meteoroložka ČT: Tropy přijdou až poslední týden v červenci (zdroj: ČT24)

Horký den, mrazivá noc

Noci teď ale můžou být i chladné. Na šesti místech České republiky v noci na pondělí dokonce mrzlo. Nejnižší teplotu v pěti centimetrech nad zemí naměřili meteorologové na Luční boudě v Krkonoších, kde rtuť teploměru klesla na minus 3,3 stupně Celsia. O pouhou jednu desetinu stupně tepleji bylo na Jizerce v Jizerských horách.

O poměrně chladné ráno se zasloužil přísun chladnějšího a suššího vzduchu spolu s uklidněním větru. „Mezi nejstudenější oblasti patřil sever a západ Čech, kde se nejnižší teploty místy pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

V Krkonoších v noci kromě Luční boudy mrzlo i na Labské boudě, kde bylo minus 1,1 stupně Celsia. O pouhé dvě desetiny stupně teplejší vzduch naměřili v Krásném Údolí na Karlovarsku a půl stupně pod bodem mrazu bylo v Horním Adršpachu na Náchodsku. Posledním místem, kde dnes v noci meteorologové zaznamenali mrazíky, byla Smědava v Jizerských horách, kde bylo u země 0,1 stupně Celsia.

Vydáno pod