Operaci žaludku ročně podstoupí tisíc lidí, existuje i alternativa

TÉMA UDÁLOSTÍ: Na milion Čechů ročně řeší svou nadváhu u lékaře (zdroj: ČT24)

Operace žaludku jsou poslední záchranou pro lidi, kterým se nedaří zbavit se obezity. Lékaři v Česku jich ročně provádějí asi tisíc. Alternativou, která je vhodná i pro děti nebo například pro diabetiky, je takzvaný rukáv do střeva. Tato metoda ale zatím není příliš rozšířená, protože ji nehradí zdravotní pojišťovny. Podle lékařů přitom může například u diabetiků vést k výrazné úspoře.

Kvůli nadváze se na lékaře v Česku obrací každý rok asi milion lidí. Když nepomáhají diety ani speciální cvičení, přichází na řadu operace žaludku. Tu lékaři z osmi bariatrických pracovišť vykonávají každoročně více než tisíckrát. Nezbytné jsou speciálně vybavené pokoje pro obézní pacienty i operační sály.

Jak ale lékaři upozorňují, zásah samotný není zárukou udržení štíhlé linie. „Tyto výkony jsou vázány velmi silně na motivaci a ukázněnost nemocných – dodržování jídelníčku,“ podotkl primář oddělení chirurgie prostějovské nemocnice Adolf Gryga. Po operaci by proto měli být pacienti v péči dietologů a také psychologů, aby si odvykli jíst příliš velké porce. I tak se ale někteří pacienti na bariatrické sály vracejí opakovaně.

Důsledky obezity
Zdroj: ČT24

Endobarrier – výrazná, ale drahá pomoc

Nejčastěji na operaci přícházejí lidé mezi čtyřicátým a padesátým rokem života. Pro obézní děti, ale například i starší pacienty, kteří však trpí ještě dalšími problémy, je možná jiná metoda: takzvaný rukáv do střeva čili endobarrier. Ta v části střeva zabraňuje vstřebávání živin.

Rukáv mohou dostat lidé, kteří trpí cukrovkou a lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny ho použili i u Karla Prantla. „Trpěl nádorem mozku, který se operoval, a kvůli tomu u něj vznikly takové hormonální změny, které vyústily v nekontrolovatelnou potřebu jíst,“ přiblížil gastroenterolog z IKEM Marek Beneš.

Po zavedení endobarrier shodil mladík 30 kilogramů. „Díky tomu, že jsem zhubnul, se mohu lépe hýbat,“ poznamenal. Po čtvrt roce mu ale lékaři rukáv odebrali. Je otázka, zda se problémy, které měl, nevrátí. Lékaři zvažují, že by mu po půl roce mohli endobarrier opět nasadit, ale do té doby ne. Jeho tělo by ho nemuselo dobře snášet.

Rukáv ovšem nehradí zdravotní pojišťovny. Stojí přitom sto tisíc korun. Zákrok, při kterém se vkládá, přijde na dalších 40 tisíc. Marek Beneš ale věří, že se to změní. „Dokončili jsme výzkumný projekt, který dokazuje, že ušetříme velké množství finančních prostředků na lécích, na inzulínu u pacientů s obezitou,“ poukázal gastroenterolog z IKEM.