Náročný víceboj pěchoty připomněl padlé vojáky z Afghánistánu

Memoriál Davida Beneše připomněl padlé vojáky z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Memoriál Davida Beneše připomněl pět vojáků, které před necelými dvěma roky zabil v Afghánistánu sebevražedný atentátník. Víceboj pěchoty pořádá posádka v Žatci, kde Beneš sloužil. Na střelnici u Loun dva dny soutěžilo 40 vojáků z několika jednotek.

Soutěž je velmi náročná na fyzickou zátěž i přesuny. Vyžaduje i střeleckou dovednost. Vrchní praporčík mechanizovaného praporu v Žatci Martin Kocourek ji přirovnal k výběru speciálních jednotek.

Akci osobně podpořil válečný veterán Jaroslav Mevald, kterého čtyři dny po smrti pěti českých vojáků zranily v Bagrámu střepiny z protitankové střely. Snažil se vrátit do armády, ale ze zdravotních důvodů ho museli propustit.

Červenec 2014 je nejkrvavějším měsícem v historii české armády. Ihned v létě 2014 zorganizovali sami vojáci sbírku na pomoc pozůstalým. Vybralo se přes pět milionů korun. Většina mrtvých byla z výsadkového praporu v Chrudimi. Jeho příslušníci teď znovu po dvou letech hlídají afghánskou základnu Bagrám.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vojáci vzpomínali na legionáře

Vojáci po celé republice ve čtvrtek také oslavili Den ozbrojených sil, který připomíná přísahu 6000 československých legionářů ve francouzském Darney v roce 1918. Oficiálně tehdy vznikla první československá samostatná jednotka. Ve stejný den Francie veřejně proklamovala právo na samostatný československý stát. 

Na pražském Vítkově proběhl slavnostní nástup za účasti ministra obrany Martina Stropnického (ANO) i náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře. „Odkaz našich dědů a pradědů je třeba připomínat, založili československé legie v situaci, kdy Československo ani neexistovalo,“ řekl ministr. „Ta víra, vnitřní síla v to, že stát se stane skutkem, to je úžasná ne legenda, ale tradice a historie,“ dodal.

Den ozbrojených sil se jako připomínka demokratické tradice české armády slaví po celém Česku od roku 2002. Vojáci pravidelně jezdí na místa, která jsou spojena s historií české armády. Minulý týden se například byli podívat v Darney, přímo u památníku legionářů.