S prázdninami začíná i vrchol sezony dopravních uzavírek

TÉMA UDÁLOSTÍ: Vysvědčení jsou rozdána, lidé odjíždějí na prázdniny (zdroj: ČT24)

Prázdniny začínají! Stačí jenom nastoupit do auta a jet. Jenomže prázdniny nejsou jenom časem volna a dovolených, ale také dobou, kdy přichází nejvíce dopravních omezení. I když letos nenastala taková smršť uzavírek jako loni, i tak je třeba očekávat zdržení prakticky ve všech směrech.

Nejdůležitější vnitrostátní silniční spojnice, tj. dálnice D1, je již léta poznamenána probíhající modernizací v úseku od Mirošovic po okraj Brna. Letos o prázdninách probíhají práce na pěti místech ve středních Čechách, na Vysočině i v Jihomoravském kraji. Opravy probíhají i na souběžných cestách, například na silnici II/392 u Velkého Meziříčí.

Kromě omezení, která souvisejí s dlouhodobou modernizací, se řidiči výrazně zdrží i východně u Brna, kde probíhá další fáze mnohaleté rekonstrukce dálnice k Vyškovu. Pravidelně se tvoří kolony, výjimkou nejsou ani dopravní kolapsy.

D1 ale není jediný významný tah s uzavírkami. Ať už se člověk vydá kamkoli, zdržení se vyhne jen sotva – a to i přesto, že s koncem školního roku část omezení končí. „S ministerstvem dopravy jsme se domluvili, že budou potlačeny všechny krátkodobé uzavírky,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

I tak ale zůstává na silnicích mnoho dlouhodobých uzavírek, ke kterým se navíc přidá zesílený provoz. „První prázdninový týden bývá na dálnicích velmi frekventovaný. Velká část těch, kteří užívají pozemní komunikace, se přemisťuje – většinou na prázdniny. Začínají prázdniny, odvážíme děti k babičkám,“ podotkl Jan Kroupa.

Policisté očekávají vůbec největší nápor v pátek. Tomu bude také odpovídat nasazení jejich hlídek. „Posílené budou i hlídky policistů z oddělení dopravních nehod, kteří budou připraveni co nejrychleji řešit případné kolize,“ řekla mluvčí pražské policie Iveta Martínková.

Výběr uzavírek na začátku prázdnin
Zdroj: ČTK/ŘSD

Z Prahy na německé hranice: Kdo jede na prázdniny autem do Francie, ale například i přes Mnichov do Itálie, nevyhne se dálnici D5. Na ní již od jara probíhají rozsáhlé opravy. Kolony se vytvářejí především u Berouna, kde se opravuje povrch vozovky. Příliš si nepomůže ani ten, kdo se rozhodne z dálnice sjet, protože se kolony často tvoří i v Berouně a Králově Dvoře. Omezení dopravy platí i na dalších dvou místech mezi Prahou a Plzní.

Druhou dálnicí, která vede do Německa, je D8. Na ní sice žádná velká uzavírka není, stále ale chybí celý jeden její úsek, který je nutné objíždět po starých silnicích přes Ústí nad Labem nebo Teplice. 

Z Prahy na rakouské hranice: Cesta do Chorvatska, ale i do Itálie často vede přes České Budějovice a Linec. Letos však bude cesta z Prahy do jižních Čech obzvláště náročná. U Benešova totiž začne oprava vozovky na silnici I/3. Navíc stále neskončilo dlouholeté omezení na dálnici D3 u Tábora. Úlevu nepřinese ani využití alternativní trasy přes Písek, protože dálnice D4 je rozkopaná hned na několika úsecích, první omezení začíná již před Jílovištěm. 

Z Brna na Slovensko: Jedna z možných tras do Chorvatska vede mimo Rakousko přes Slovensko a Maďarsko. Cestu do Bratislavy ale již léta komplikují opravy dálnice D2 a letos tomu není jinak. Uzavírka části dálnice je mezi 8. a 19. kilometrem. Kdo míří například do Tater po silnici I/50, zdrží se na ní sice jen mírně na Uherskohradišťsku, ale pokud jezdí raději přes Rožnov pod Radhoštěm nebo Jablunkov, bude muset nejprve projet kritickým úsekem D1 před Vyškovem. 

Omezení na D2 bezprostředně u Brna končí, začaly ale práce za exitem Blučina
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Do Krkonoš: Není třeba jezdit do Alp, ba ani do Tater, když se dá docela stejně promoknout i v Krkonoších. Nejvyšší české hory jsou ale letos doslova v obležení uzavírek. Z Prahy do západní části hor se zpravidla jezdí po dálnici D10, kde poznamenají začátek prázdnin opravy mostů. Do střední části hor přivádí auta silnice I/16, kde jsou omezení v Nové Pace a také v Čisté u Horek. Zdrží se i ten, kdo pojede po silnici I/35 přes Úlibice. Jedna z možných tras do oblasti Pece pod Sněžkou potom vede přes Hradec Králové a Trutnov. Zdržení zde způsobí především oprava silnice v Holohlavech.

Zdržení v noci i za hranicemi

Protože se silničním omezením prakticky nelze vyhnout, mohlo by se zdát, že únik představuje noční cesta. Řada uzavírek je sice nepřetržitá, ale v noci se u nich alespoň netvoří kolony. Před takovým smýšlením ale varoval mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka.

Češi vyjíždějí na dovolenou (zdroj: ČT24)

Platí to podle něj zejména v zahraničí. „Západní země si zvykly cestovat na noc, trasy jsou plné holandských a německých turistů,“ upozornil. Ostatně i v sousedních zemích platí řada dopravních omezení. Vyplatí se také zkontrolovat, jaké jsou odlišnosti v zahraničních dopravních předpisech:

  • RAKOUSKO
    Uzavírky jízdních pruhů čekají například na dálnici A9 do Slovinska. I když většina uzavírek skončí na počátku prázdnin, na 36. kilometru potrvá omezení až do poloviny července. Rozsáhlé uzavírky budou celé prázdniny probíhat na A2, která vede z Vídně do Itálie. Omezení podobné tomu při modernizaci české D1 je i na taurské A10 mezi 51. a 53. kilometrem. Zcela uzavřena bude v neděli dálnice A13 do Brennerského průsmyku. O víkendu navíc hrozí dopravní zácpy na A9 a S6 u Spielbergu, kde se koná závod formule 1.
  • V Rakousku je také třeba dbát na odlišnosti v dopravních předpisech. Na rozdíl od ČR nesmí na předním sedadle sedět děti do 14 let, pokud neměří alespoň 150 cm. Zakázáno je používání palubní kamery a je třeba mít autolékárničku v obalu, který zabrání vniknutí nečistot do jejího obsahu.
    V případě, že řidič není zároveň vlastníkem vozidla, musí u sebe mít kromě běžných dokladů i potvrzení o zapůjčení vozidla napsané v němčině nebo v angličtině. Kdo vystoupí z auta mimo obec, musí mít reflexní vestu.
  • NĚMECKO
    Na dálnici A6, která navazuje na českou D5, probíhá řada oprav. Na první z nich narazí řidiči již u Norimberku mezi 787. a 793. kilometrem. Také na A93 je několik omezení, opravují se mosty mezi Weidenem a Řeznem, zdržení je nutné očekávat i u Hofu. Na A13 z Drážďan do Berlína čeká hned několik uzavírek, uzavírky jízdních pruhů a výrazné snížení rychlosti na pouhých 60 km/h je mezi 60. a 70. kilometrem.
  • Při cestách po Německu je také třeba pamatovat, že do centra velkých měst mohou vjet pouze vozidla opatřená speciální ekologickou plaketou. Nízkoemisní zóny jsou označeny jako „Umwelt ZONE“, doplňková značka určuje, kterou z plaket musí být vůz označen.
  • FRANCIE
    Výjimečný stav po teroristických útocích znamená, že řidiči přijíždějící do země musí počítat s mimořádnými kontrolami. Po většinu července také na některých silnicích napříč zemí omezí dopravu cyklistický závod Tour de France.
  • POLSKO
    Po většinu července bude mít uzavřené hranice i Polsko. Opatření souvisí se summitem NATO a Světovými dny mládeže. Řidiči tak musí na hranicích očekávat zdržení.
  • SLOVENSKO
    Spíše než dopravní uzavírky může řidiče překvapit dálniční novinka – elektronická známka. Platí také zákaz umístění navigace ve středu čelního skla vozidla. Přístroj zároveň nesmí bránit řidiči ve výhledu. Součástí autolékárničky potom musí být karta první pomoci, která obsahuje stručný návod, jak postupovat v případě závažného zranění. Tu si mohou řidiči vytisknout doma, ovšem musí ji zalaminovat, aby byla odolná vůči vodě a prachu.

Nejen na silnicích

Vlak je ve srovnání s autem alternativou sice pohodlnější, rychlejší ale v českých podmínkách bývá hlavně v případech, kdy se auta zdrží v kolonách. To sice počátkem letošních prázdnin nastane, ale cestující ve vlacích přesto nemají vyhráno. Rozsáhlé výluky na ně totiž čekají i na kolejích. Výluky pokračují mezi Hradcem Králové a Jaroměří, Žatcem a Chomutovem nebo Českými Budějovicemi a Borovany. Zdržení může způsobit i oprava nástupišť na hlavním nádraží v Brně a pracuje se i na plzeňském nádraží.

Rekonstrukce brněnského nádraží
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Vydáno pod