Kobra stíhá sedm lidí za třísetmilionové krácení daní

Protikorupční policisté z týmu Daňová Kobra obvinili pět mužů a dvě ženy z krácení daní se škodou zhruba 300 milionů korun.

Organizátor nejprve vytvořil řetězec obchodních společností. „Do rolí vývozců fiktivního zboží, které bylo deklarováno jako vysokozdvižné vozíky, se mu podařilo získat renomované společnosti, jejichž obrat z legální činnosti dosahoval stovek milionů korun,“ uvedl mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej.

Údajný hlavní organizátor trestné činnosti a jeden další obviněný skončili ve vazbě. Všem členům skupiny hrozí pět až deset let vězení. Skupina podle vyšetřovatelů krátila daň minimálně od roku 2012 do konce loňského roku.

Pachatel podle Ibeheje předpokládal, že nezákonná činnost se u těchto firem „ztratí“ a u správce daně nevzbudí podezření. Obvinění následně ke škodě státu vylákali nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty a zkrátili daně z příjmu právnických osob.

Kriminalisté na případu pracovali společně s Finančním analytickým útvarem několik měsíců. Minulou středu provedli 19 domovních prohlídek, při kterých zajistili důkazy proti následně obviněným lidem. Jako výnos z trestné činnosti zatím zajistili 32 milionů korun. Kauzu dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.