Ztohoven u soudu kvůli výměně standarty za červené trenýrky, kousek vlajky dostala i soudkyně

Obvodní soud začal projednávat případ členů skupiny Ztohoven, kteří podle obžaloby loni na podzim nad Pražským hradem vyvěsili červené trenýrky místo prezidentské standarty. Za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci jim teoreticky hrozí až tři roky vězení. Skupina svůj čin vysvětlovala protestem proti politice prezidenta Zemana. Krátce před začátek soudního jednání pak údajně ztracenou standartu  performeři rozstříhali na víc než 1000 kousků, jeden z nich dostala ve středu i soudkyně.

Před soudem stanuli David Hons, Filip Crhák a Matěj Hájek, všichni přišli v čamarách – historických pánských kabátech na šňůrové zapínání, které od poloviny 19. století nosili Češi demonstrující své vlastenectví. Všichni také podali námitku na podjatost soudkyně: vadí jim totiž, že je jmenována prezidentem Zemanem, v čemž spatřují střet zájmů. Soudkyně Šárka Šantorová ale rozhodla, že podjatá není, proti čemuž podal advokát umělců stížnost.

Crhák kvůli údajné podjatosti soudkyně odmítl vypovídat, další člen skupiny Matěj Hájek u soudu uvedl, že škody, které při akci vznikly, bere jako nutné náklady k provedení akce. Nesouhlasí však s výší škody, která podle spisu činí skoro 100 tisíc korun. Hájek také před soudem prohlásil, že úkolem skupiny Ztohoven je ověřovat platnost symbolů a struktury společnosti. „To činíme nenásilným způsobem,“ dodal. 

Poslední z trojice obžalovaných David Hons u soudu uvedl, že měli členové skupiny na střeše Hradu nazuté speciální boty, aby minimalizovali možné poškození střechy. „Pokud to šlo, snažili jsme se v této krajní situaci chovat citlivě,“ prohlásil Hons. Míra poškození, která je uvedena ve spise, mu však stejně jako Hájkovi přijde nepřiměřená. Podle něj totiž byla některá místa, která podle spisu umělci poničili, ve špatném stavu už předtím.

Stát žádá po trojici 88 tisíc korun jako náhradu majetkové újmy, za nemajetkovou újmu pak požaduje dalších 310 tisíc.

UDÁLOSTI: Soud se Ztohoven (zdroj: ČT24)

Zemanovi na protest

Členové skupiny vylezli loni po lešení na střechu Hradu v převlečení za kominíky. Po činu pak zveřejnili prohlášení, ve kterém Zemana kritizovali. Podle nich spodní prádlo představuje „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček následně uvedl, že celková škoda dosáhla 100 tisíc korun. Čin skupiny zároveň ostře odsoudil: „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ napsal na Twitteru. 

Případ se dostal před soud už loni ve zkráceném řízení, ani obvodní ani odvolací soud ale skupinu Ztohoven nepotrestal. Ve spisu podle nich chyběly důkazy o tom, že čin spáchali právě obvinění, skutek podle nich také nesplňoval podmínky pro zkrácené řízení. Případ se tak vrátil policii k došetření.

obrázek
Zdroj: ČT24

Standarta se objevila tento týden – performeři ji rozstříhali

Jejich čin beru jako důkaz extrémní blbosti pachatelů, ale nejsem soudce a odmítám vyjádřit se k tomu, jaký by měli dostat trest. Pochyboval bych o tom, zda je to umělecká performance. Myslím si, že je to neúcta nikoliv k prezidentovi, ale k české státnosti.
Miloš Zeman

Skupina původně tvrdila, že prezidentská standarta uletěla. Tento týden v pondělí ale spolek oznámil, že ukradenou prezidentskou standartu rozstříhal na 1152 kousků. Performeři je pak rozdávali náhodně vybraným lidem ve všech krajích. Jeden z  ústřižků dostala během středečního jednání i soudkyně, která ho založila do spisu.  

Skupina rozstříhání zdůvodňovala bojem za decentralizaci moci, které podle nich musí být dosaženo postupným procesem emancipace „v nikdy nekončícím zápasu se zrůdnými tendencemi kontrolovat naše životy“.  Za úmyslné poškození státního symbolu jim proto navíc hrozí v přestupkovém řízení až desetitisícová pokuta.

Hons k tomu ve středu u soudu dodal, že byl celý život veden k úctě ke státním symbolům, což mu nyní přijde úsměvné. „Když jsem se standarty dotknul, tak jsem měl pocit, že se k ní mám chovat slušně, což ve mně vyvolalo pocit trapnosti. Její rozstříhání mě této trapnosti zbavilo.“  

Ovčáček opět promlouvá o fašizaci

Mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka krok skupiny nepřekvapil. Od začátku bylo podle něj jasné, že skupina v souvislosti „s krádeží“ standarty provede další čin. Mluvčí prezidenta míní, že se skupina definitivně postavila na roveň nacistům, kteří první zneuctili standartu prezidenta republiky. 

Naopak solidaritu se skupinou Ztohoven vyjádřili v pondělí divadelníci z brněnské Husy na provázku, když na brněnském hradě Špilberk vyvěsili červené trenýrky. Akci divadelníci provedli s vědomím Muzea města Brna, které hrad spravuje. Brněnský prapor přitom ponechali na stožáru. 

Protože obě strany u soudu trvaly na výslechu dalších svědků (chtějí vyslechnout především policisty, kteří po akci ohledávali hradní střechu), soudkyně jednání odročila na 24. srpna.