Celníci zadrželi stovky litrů nekolkovaného alkoholu

Celníci zadrželi stovky litrů nekolkovaného alkoholu (zdroj: ČT24)

Celníci při jedné z největších kontrolních akcí v Evropě zadrželi stovky litrů nekolkovaného alkoholu nebo pašované cigarety. Poprvé se na akci podíleli celníci hned z pěti zemí – Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa. Celníci uložili pokuty v přepočtu za 440 tisíc korun.

Českým celníkům se podařilo zadržet velkou zásilku nelegálně přiváženého piva, jde o více než 20 tisíc litrů. Kamion plný lahví zastavili celníci na dálnici D8 v Petrovicích, tedy hned za česko-německými hranicemi. Kvůli kontrolám sem přivezli velký rentgen, který dokáže rychle prohlédnout vnitřek auta. Řidič neměl k nákladu doklady a odklonil se i od plánované trasy. 

Vedle kamionů celníci také zastavovali osobní auta, u dvou turistů z Finska objevili v kufru marihuanu. Na dálnici D1 zastavili auto naložené lahvemi tvrdého alkoholu bez kolků. U Hrozenkova zase našli zřejmě nepřiznané sudy s minerálním olejem.

Celníci při společné mezinárodní akci testovali i nový evropský systém. Do systému celníci zapíší údaje o každém kontrolovaném autě. Do budoucna by se tak už nemělo stávat, že kamion při cestě zastaví celníci opakovaně třeba i po pár hodinách a řidiče budou nutit třeba náklad vyložit, aby ho mohli prohlédnout. Díky systému tak celníci dokáží zkontrolovat víc aut.