Chovanec předložil na vládě první zprávu k policejní reformě

Plánované změny v policii, které vyvolaly silné pnutí v koaliční vládě, se dostaly i na jednání kabinetu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí poprvé ministrům předložil zprávu k policejní reorganizaci. Další má následovat za dva týdny. Hnutí ANO, které má vůči reorganizaci vážné výhrady, by ovšem bylo raději, kdyby se postup změn zvolnil, uvedl na brífinku po jednání vlády ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Naopak ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) tvrdil, že se debata dostává do věcné roviny.

Při projednávání Chovancovy zprávy o reorganizaci policie byli přítomni i policejní prezident Tomáš Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude Chovanec v předkládání zpráv pravidelně pokračovat jednou za dva týdny. „Debata tedy neskončila, proto nebylo přijato žádné stanovisko,“ vysvětlil Zaorálek.

„Děláme všechno pro to, aby to bylo připravené precizně. Čekáme na připomínky, které dá případně státní zastupitelství, a budeme je ještě vypořádávat,“ dodal ministr vnitra.

Diskuze ale podle ministra dopravy Dana Ťoka ukázala, že koaliční strany stále nemají na reorganizaci policie stejný názor. „Stále si myslíme, že bychom měli dojít k širší koaliční shodě,“ uvedl. Zatím navíc příliš není co hodnotit, protože skutečně „na papíře“ toho k reorganizaci příliš není, konstatoval Ťok. V pondělí prý alespoň ministři dostali nástin. „Uvítali bychom, kdyby se tolik nešturmovalo a trochu zvolnilo,“ řekl.

To ministr zdravotnictví informace od stranického kolegy uvítal: „V průběhu debaty se mi jevilo, že koaliční strany nemají stejné stanovisko, ale vnímám, že se to začíná vracet do věcné roviny,“ uvedl. „Doufám, že policie přestane být centrem mediálního a politického zápasu,“ dodal Němeček.

Vláda dostala v pondělí první zprávu k policejní reorganizaci (zdroj: ČT24)

Kvůli sporům nakonec měsíční odklad reforem

Policejní reforma počítá mimo jiné s tím, že se sloučí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Změny přitom původně měly začít už od července, nakonec se odložily o měsíc na začátek srpna. Hnutí ANO původně hrozilo vypovězením koaliční smlouvy, nakonec se ale spokojilo s jejím zpřesněním.

Kvůli plánovaným změnám už ohlásil odchod od policie šéf ÚOOZ Robert Šlachta, ten chtěl spolu se šéfem ostravské expozitury Jiřím Komárkem vystoupit na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, nakonec se ale vůbec nedostali ke slovu, protože členové výboru neschválili program.

Komárek chtěl přitom na schůzi výboru předložit důkazy, kterými by podepřel své dřívější tvrzení: V České televizi totiž prohlásil, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z „brutálního úniku informací“ při objasňování trestné činnosti. Tuhý kvůli tomu na Komárka podal žalobu ke GIBS.  

Sněmovna bude řešit vznik vyšetřovací komise

Šlachta spolu s Komárkem své výhrady sepsal do 70stránkového materiálu, na ten sice na sněmovním výboru nedošlo, celou záležitostí se ale zřejmě bude zabývat sněmovní vyšetřovací komise a té chce Šlachta materiál předložit také. O jejím zřízení budou poslanci hlasovat na schůzi, která začíná v úterý. Do konce týdne by mělo být jasné i jméno předsedy komise.

Vznik komise by měla nakonec podpořit celá vládní koalice, hnutí ANO a lidovci přitom před několika dny s její podporou váhaly – obě strany tlačily hlavně na svolání bezpečnostní rady státu. Jenže premiér Sobotka ji odsunul až na červenec. Pro Týden v politice na ČT prohlásil, že hnutí ANO otázku policejní reformy „brutálním způsobem“ zpolitizovalo, spor prý ale koalici nerozložil.

Návrh, aby dva specializované policejní útvary byly lépe koordinovány, visí ve vzduchu řadu let. Byly na to zpracovány studie, vedly se kolem toho už v minulosti polemiky. Reforma byla projednána i na bezpečnostním výboru, který ji v zásadě podpořil. Je to ovšem návrh, který se setkal s nesouhlasem části policejního útvaru, kterého se týká. I to se stává.
Bohuslav Sobotka
premiér

 „Byl bych rád, aby byla komise složena paritně, aby tam vládní koalice, která vlastně zapříčinila tuto krizi, nemohla mít většinu,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip. „My jsme navrhovali, aby se komise věnovala především onomu podivnému přístupu státních zástupců k policejnímu prezidiu – jasně vypadajícímu jako nátlak,“ dodává šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v narážce na dopis nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který celou kauzu odstartoval.