Zeman: Bojím se ochladnutí vztahů. Evropští lídři budou z volby Britů uražení

Prezident Miloš Zeman se obává, že odchod Británie z EU naruší zónu volného obchodu v Unii. V důsledku brexitu podle něj ochladnou i politické vztahy mezi Británií a EU, protože evropské špičky se budou cítit uražené. Nedomnívá se, že by z Unie odešly další země. Očekává naopak odchod Skotska z Velké Británie. Zeman to řekl v pátečním rozhovoru, který televize Prima v neděli odvysílala.

Ztráta Británie podle prezidenta ublíží menším zemím, jejichž vyjednávací pozice v EU se změní k horšímu, protože se dosud mohly opřít o britský postoj.

Podle Zemana je odchod Británie ztrátou z ekonomického i politického hlediska. Poznamenal, že Unie vytváří specifickou zónu volného obchodu. Nyní se podle něj lze obávat, že tato zóna bude narušena. Brexit může mít vliv i na český export, pokud se Británie ohradí protekcionistickými bariérami, řekl.

Dopad vidí i na samotnou Británii. Předpokládá, že Skotsko vyhraje referendum o samostatnosti a následně vstoupí do EU, což bude mít výrazný dopad na britskou ekonomiku. Jestli tento důsledek Britové domysleli, je podle Zemana na delší úvahu. Zároveň řekl, že se obává, že brexit znamená konec Velké Británie, jak je známá.

Vinu za chystaný odchod z Unie přičítá ale i vedoucím špičkám. „Evropská komise by si také měla přičíst svůj díl viny. Nemůžeme všechno svádět jen na Brity,“ podotkl. Očekává ale, že evropští politici se budou cítit odchodem Británie z EU uraženi, a ochladnou proto vzájemné politické vztahy. Evropská unie také proto podle něj bude naléhat na zrychlení odchodu Británie z Unie. Zopakoval, že za hlavní důvod pro brexit považuje obavy z migrační krize.