Bouřky zaměstnaly hasiče, museli odklízet popadané stromy i vodu ze sklepů

Hasiči zasahovali u tisícovky případů (zdroj: ČT24)

Jih a západ Česka v noci zasáhly silné bouřky. Výsledkem byly popadané stromy nebo zaplavené silnice a domy. Jen v jižních Čechách pomáhali hasiči nejméně na 80 místech. Nejhorší byla situace na Táborsku a Jindřichohradecku. A problémy byly také v Plzeňském kraji. Celkově vyjížděli hasiči k 1013 událostem, přičemž denní průměr je 293 výjezdů. Nasazeno bylo 1374 hasičských jednotek. Nejhorší situace byla kromě Jihočeského kraje ve Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové byli hasiči v terénu celou noc a stále zasahují na mnoha místech. „Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začalo převažovat čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků,“ uvedla mluvčí.

Upřesnila, že kvůli technickým pomocem, pod které spadají bouřky, vyjížděli hasiči za celou sobotu k 798 zásahům, obvykle jich je 150. Kromě likvidace následků bouřek vyjeli hasiči také k 67 požárům a 74 dopravním nehodám.

Hasiči zasahovali i u „splašené“ plachetnice

Jednou z nejvážnějších situací byl zásah jihočeských hasičů v Kovářově u Orlíku. Kolem 22:30 zde zasahovali hasiči z Milevska a z Písku. U kempu se odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami. „Voda ji unášela dál. Milevští hasiči, kteří se na místo dostavili dříve než písečtí profesionálové, dopluli k jachtě a dotáhli ji zpět ke břehu,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že obě osoby byly bez zranění.

Bouřky zasáhly Česko (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji evakuovali hasiči po 17:00 dvě skupiny dětí včetně vedoucích ze skautského tábora v údolí říčky Zábrdka v části obce Hlavice. Promočené děti dovezli hasiči dopravním automobilem do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno, celkem bylo evakuováno 45 osob.

V Liberci museli hasiči kvůli pádu vzrostlého stromu na dva objekty v ulici Ještědská vyjet se speciálním technickým kontejnerem. „Před řezáním bylo třeba strom zajistit proti dalšímu pohybu a k tomu použili hasiči dřevěné trámy a stabilizační tyče, které jsou právě vybavením technického kontejneru,“ popsala Zaoralová. Poté hasičští lezci strom postupně rozřezávali, dodala.

Ve Středočeském kraji v obci Doubravčice na Kolínsku udeřil blesk do rodinného domu. Při požáru byla jedna osoba zraněna a vznikla škoda za dva miliony korun.

Bouřka nad Českem (zdroj: ČT24)

U Plzně musel být kvůli silným přívalovým dešťům uzavřen 89. kilometr dálnice D5 na Prahu, kde se vytvořila vodní laguna o výšce 1,2 metru. I v Plzni ale byly problémy. Kanalizace nestíhala pobírat velké množství vody a zaplavila několik ulic. „Ucpaly se kanály, nestíhají, vystřelily z asfaltky, odkláníme dopravu, v dalším bloku je to to samé – po kolena voda,“ řekl 
Miroslav Kliment z dobrovolné záchranné služby Plzeň.

Vydáno pod