Na dovolenou musí být připravené auto i peněženka

Události: Kolik bude stát prohlídka vozu před dovolenou? (zdroj: ČT24)

Až tři miliony Čechů vyrazí v letošním roce na dovolenou autem. Velká část z nich zůstane na domácích silnicích. I přesto ale odborníci na bezpečnost před delší a náročnější cestou doporučují důslednou kontrolu vozu. Zdánlivě malá závada může později způsobit velké problémy. Před dovolenou se také vyplatí dojít do banky vyměnit peníze.

Navštívit autoservis se před dovolenou hodí. Zkontrolovat mohou například brzdy nebo výfuk. Kolik základní prohlídka auta stojí, řekl majitel autoservisu Vladimír Říha. „Základní zadání stojí kolem dvou tří stovek. Bez klimatizace, tam se údržba s doplněním s desinfekcí pohybuje kolem tisíce a 1200 korun,“ popsal.

Pouhá prohlídka ale není vše. Důležité je i správné naložení věcí, jako je lano, trojúhelník a reflexní vesty. Toto vybavení musí být neustále po ruce. Často se ale děje velká chyba, že si lidé všechny tyto věci zaskládají nákladem v kufru. Způsob, kam všechny věci dát, vysvětlil ředitel BESIP Martin Farář. „Ideální způsob jsou na to určené schránky, nemám to nechat někde volně ležet, nebo dokonce to někdo dává pod sedačky. To neexistuje,“ řekl a dodal, že nezajištěné předměty můžou při nehodě posádku vážně zranit, ale i zabít.

Problém může vzniknout, když má někdo z pasažérů auta žízeň, lahev mu upadne a sjede řidiči pod pedály. „V podstatě zabrání možnosti pedálu zmáčknout ho na zem,“ řekl Farář. Ke zranění může dojít i v momentě, kdy spolujezdec dá nohy na palubní desku. „V případě, že dojde k aktivaci airbagu, tak v podstatě mu to ty nohy úplně vyrve a může dojít ke smrtelným zraněním,“ popsal Farář.

Kurzy měn jsou stálé, až na libru

Ten, kdo vyrazí na dovolenou za hranice Česka, se zajímá i o kurzy cizích měn. Euro zůstává na stejné úrovni jako před rokem. Čechům ale o něco zlevní dovolená strávená na Britských ostrovech. Díky vystoupení Velké Británie z Evropské unie totiž klesla libra. Ve čtvrtek stála přes 35 korun, v sobotu o dvě koruny méně.

Naopak mírně posílil americký dolar, ten se blíží k hranici pětadvaceti korun. Oblíbenou destinací českých turistů je Chorvatsko. Chorvatská měna zůstává na třech korunách a šedesáti haléřích za kunu.