Někteří soudci „chodí za školu“, ministerstvo tomu chce zamezit

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestraník za ANO) hodlá zavést povinné kurzy s pevně daným počtem hodin pro soudce. Ti se musí pravidelně vzdělávat už nyní, lekce ale nenavštěvují zdaleka všichni. Soudcovská unie upozorňuje na přetíženost soudů, kvůli které mnohým na vzdělávání nezbývá čas.

V Justiční akademii v Kroměříži zasedají soudci znovu do školních lavic. Vzdělávání si zde prohlubují všichni zaměstnanci justice. Například se dozví, jak přesně rozhodovat při odškodňování pozůstalých.

Ve cvičné soudní síni si čekatelé mohou vyzkoušet simulované hlavní líčení. „Máme k dispozici samozřejmě i taláry pro členy senátu,“ říká ředitel kroměřížské Justiční akademie Filip Glotzmann. Ročně na akademii proběhne až devět set školení. „Soudců jsou v republice zhruba tři tisíce. Průměrně každý ze soudců navštíví dvě až tři vzdělávací akce,“ počítá.

Ve skutečnosti se však průměrem řídit nelze. Někteří ze soudců dochází do akademie častěji, jiní vůbec. „Hlásím se na vybrané programy vzhledem k tomu, jakou specializaci mám,“ říká soudce Bohuslav Mirva z Olomouce. „Dávat nějakou povinnost soudcům je trošku zbytečné a trošku urážející,“ nesouhlasí s Pelikánovým záměrem soudkyně Ivana Šostáková z Nového Jičína.

Události: Pelikán chce povinné vzdělávání soudců (zdroj: ČT24)

Kurzy jsou nepovinné

Soudci i státní zástupci se musí povinně vzdělávat už dnes, třeba i sami. Kurzy, které vypisuje Justiční akademie, navštěvovat nemusí. „Řekněme, že je to povinnost, která je tak nekonkrétní, že není vůbec kontrolovatelná. Není jasné, co si pod tím představit. To my právě chceme konkretizovat,“ vysvětlil ministr spravedlnosti.

„Ministerstvo spravedlnosti by mělo se zástupci soudnictví diskutovat. To znamená odbřemenění soudů, aby soudci skutečně měli čas na vzdělávání,“ soudí prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová.

U některých soudů si pečlivě evidují, zda jejich soudci na školení jezdí, ne však kvůli kontrole. „Zejména kvůli nákladům na pracovní cesty,“ vysvětluje místopředseda Městského soudu v Praze Jan Kadlec. O změnách bude ministerstvo se soudy teprve jednat. Jestli budou nakonec platit, proto není jisté.