Tropy pokračují. Teplotní rekordy padly skoro na všech stanicích

Teplotní rekordy padly na 90 procentech stanic, které sledují počasí víc než 30 let. Nejtepleji bylo v Mořkově na Novojičínsku, 35 stupňů Celsia. Meteorologové už od rána varovali, že by se teploty mohly vyšplhat ještě o stupeň víc. Jejich výstraha platí pro celou Českou republiku i v sobotu.

Podle údajů ČHMÚ byly dnes překonány rekordy na 127 z celkového počtu 147 stanic. Padl i 86 let starý rekord v nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775. Tam přepisovali maxima už ve čtvrtek. Teplota tam vystoupila na 33,8 stupně Celsia, čímž byl překonán rekord z roku 2003, který činil 32,9 stupně.

Teplotní rekordy padly na většině jihočeských stanic a na všech stanicích v Moravskoslezkém, Jihomoravském nebo Zlínském kraji. Například ve Vráži na Písecku naměřili přes 33 stupňů Celsia. Na Vysočině pak padly teplotní rekordy na 14 stanicích. Nejtepleji tam bylo v Havlíčkově Brodě, kde dosud platil rekord z roku 1930. Také v Olomouckém kraji teploty pokořily i padesátileté rekordy.

Kvůli vysokým teplotám by lidé v poledních a odpoledních hodinách měli omezit tělesnou zátěž a neměli by nadměrně pobývat na přímém slunci. Kvůli úbytku ozonu v atmosféře by se navíc měli po celý den chránit slunečními brýlemi, nosit pokrývku hlavy a používat opalovací prostředky s vysokým ochranným faktorem. 

  • Snažit se vyhnout pobytu na přímém slunci, zejména v době mezi 11. a 15. hodinou SELČ. Nebezpečné je v této době především cílené opalování!
  • Při pohybu venku zakrýt pokožku lehkým oděvem, použít pokrývku hlavy a sluneční brýle
  • Na nechráněné části pokožky použít prostředky s vysokým ochranným UV faktorem

Podobná tropická vedra čekají meteorologové i v sobotu, kdy by teploty měly být mezi 33 a 36 stupni Celsia a teplotní rekordy opět zřejmě budou pokořeny.

Důežité je především dodržovat pitný režim

V tropických vedrech je nutno hlídat pitný režim zejména dětí a seniorů. Hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta upozorňuje, že mají oslabený pocit žízně, přitom u nich nedostatek tekutin může vyvolat i vážné zdravotní obtíže. Dospělý by podle něj měl vypít dva až tři litry tekutin za den, děti od dvou do tří let věku 1,3 litru, od čtyř do osmi let 1,6 litru a od devíti do 13 let až 2,1 litru za den.

Horké počasí ohrožuje hlavně lidi nad 65 let, děti do čtyř let, těhotné a kojící, lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem a pacienty užívající léky na depresi či nespavost. Na pozoru by se měli mít diabetici a astmatici. Kolaps z horka hrozí ale i zcela zdravým lidem. Ve vedrech přibývá i dalších obtíží, které souvisejí s vedry – víc je dechových potíží, bolestí na hrudi a záchvatovitých stavů, například závratí.

Český svaz ochránců přírody připomíná, že na dostatek vody je nutno myslet také v případě zvířat. 

Už ve čtvrtek padly teplotní rekordy

Tropické teploty dorazily do Česka už včera. Rekordy padly na více než 15 stanicích, které měří déle než 30 let. Nejvyšší teplotu, 32,9 stupně Celsia, pak meteorologové zaznamenali v Žatci, kde ale rekord překonán nebyl. Z těch stanic, kde padaly nebo byly vyrovnány rekordy, bylo nejtepleji na Olomoucku. Ve stanici Olomouc-Holice naměřili meteorologové 31,9 stupně, v Pasece bylo 31,7 stupně a v Šumperku bylo odpoledne 30,8 stupně, dosavadní rekord byl z roku 1962 a činil 30 stupňů.

Nové rekordy s překonáním 30 stupňů Celsia padly také například v Úpici v Královéhradeckém kraji, v Průhonicích ve Středočeském kraji, v Mošnově v Moravskoslezském kraji a v Jevíčku v Pardubickém kraji. V Libereckém kraji přepsali rekordy v Harrachově, v Bedřichově a v Desné-Souši.

O víkendu vedra vystřídají bouřky

V sobotu pak na území celého Česka hrozí silné bouřky. Ty by měly být intenzivní zejména v Čechách a na Českomoravské vrchovině, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který před nimi vydal varování. Bouřky mohou provázet nárazy větru, přívalový déšť, případně kroupy.

Bouřky do Česka v sobotu přinese studená fronta, která bude postupovat od západu. „Nejintenzivnější projevy předpokládáme v Čechách a na Českomoravské vrchovině v pozdějších odpoledních a podvečerních hodinách,“ uvádí ČHMÚ. Během noci na neděli bude bouřková činnost při postupu z Čech na Moravu zvolna slábnout.

Meteorologové upozorňují, že bouřky mohou provázet nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Vyskytnout se může i krupobití a přívalový déšť s ojedinělými krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů.