Řady policie posílí noví asistenti v rámci veřejně prospěšných prací

Řady policie posílí noví asistenti v rámci veřejně prospěšných prací (zdroj: ČT24)

Další nové asistenty brzy získá Městská policie v Karviné. Posily přijdou v rámci veřejně prospěšných prací. Projekt spustili ve městě loni o prázdninách a zatím v něm získali místo čtyři dlouhodobě nezaměstnaní.

Uniformu asistenta městské policie oblékne František Ádám už příští týden. Reflexní vestu dostane pokaždé, když přijde do práce a vyrazí mezi lidi. Jen musí nejdříve dokončit kurz, ve kterém se seznamuje mimo jiné se základy práva. Například s tím, co je to veřejné prostranství nebo co je čin spáchaný veřejně.

František Ádám má jen základní vzdělání a stálou práci neměl nikdy. „Taky jsem dělal čištění města. Tady pro Karvinou a teď jsem dostal nabídku dělat pro Karvinou pro městskou policii, jako asistent,“ vysvětluje budoucí asistent strážníka Ádám.

Stanislav Gorgol absolvoval kurz jako jeden z prvních. V problémových částech Karviné pomáhá od srpna. „Kdyby byli pod vlivem alkoholu, tak musíme nějak zasáhnout, prostě jim to rozmluvit a poslat je pryč,“ říká asistent strážníka Stanislav Gorgol.

Příprava asistenta policie stojí osm tisíc

Tito lidé totiž hlásí strážníkům veškeré narušování veřejného pořádku, kterého jsou svědky, vysvětluje ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej. Příprava jednoho asistenta stojí karvinskou radnici osm tisíc korun. Výplatu, která je stejná jako minimální mzda, pak dostávají od úřadu práce. Ale jenom rok. František Ádám by u městské policie však rád zůstal i potom.

Projekt zaměstnávání asistentů městské policie funguje druhým rokem. Zatímco na začátku v něm bylo 70 lidí, teď 300.