Po noční bouři odčerpávali hasiči v Rychnově vodu

iReportér: Příchod a průběh bouřky v Novém Městě nad Metují objektivem Marka Pitaše (zdroj: ČT24)

Prudký déšť a bouřky zasáhly večer a v noci severovýchod Čech a také sousední část Moravy. Mnoho práce měli hasiči na Rychnovsku. Kromě vytopených sklepů museli odčerpat také jezero, které vzniklo přímo v ulicích v lokalitě s nepodsklepenými domy. Kněžná v Rychnově byla krátce na prvním povodňovém stupni.

V Orlických horách a na Králickém Sněžníku večer vydatně pršelo. Na Rychnovsku, Orlickoústecku a Šumpersku spadlo již mezi šestou a sedmou večer kolem 50 milimetrů srážek. Nejvíce práce potom měli hasiči na Rychnovsku, kde zasahovali během večera a noci více než dvacetkrát.

„Asi nejdramatičtější situace nastala v ulici Městská Habrová, kde voda vnikla do několika nepodsklepených domů a vytvořila také velikou lagunu, která zasahovala do místní pozemní komunikace,“ popsal mluvčí hasičského sboru Ondřej Sezima. Voda ve městě poškodila také trafostanici a bytový dům, kde protekla střechou do obytných prostor. Na první stupeň povodňové aktivity nakrátko vystoupila hladina Kněžné, do rána ale již klesla její hladina z maximálních 115 na 27 centimetrů.

Následky deště na Rychnovsku pohledem uživatelů sociálních sítí
Zdroj: FB/Ráza Pěnička/Martin Klapal/Lenka Seibertová

Mimo okresní město museli hasiči především uklízet popadané větve a stromy. Kromě silnic spadl strom i na železniční trať z Rychnova do Solnice před přijíždějící vlak. „Kolem 23:00 již trať byla opět v provozu,“ dodal mluvčí Sezima.

Pršet bude i na počátku nového týdne. Zejména v pondělí dopoledne očekávají meteorologové ve východní polovině republiky místy i trvalý déšť a bouřky. Během dne ale budou srážky ustávat a oblačnost ubývat. V úterý se v Čechách vyskytnou ojedinělé přeháňky.