Koaliční smlouva se nijak zásadně nezmění, shodl se Sobotka s Babišem

Koaliční smlouva vládních stran by se nijak zásadně měnit neměla. Předstupovat před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru proto nebude ani po možných úpravách nutné. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Situaci budou koaliční strany řešit po návratu premiéra z Číny. Sejdou se ve středu ráno ještě před jednáním vlády. Předsednictvo hnutí se večer shodlo na tom, že ANO bude po svých koaličních partnerech požadovat „technická zpřesnění“ smlouvy, témata a programové záležitosti měnit nechce.

„Budeme chtít zpřesnit určité technické záležitosti v koaliční smlouvě. Nechceme měnit nic z těch programových věcí, tam je smlouva napsána dobře, je to průnik programů koaličních partnerů. V tuto chvíli existuje seznam technických požadavků na zpřesnění,“ sdělil po jednání předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Zpřesnění se podle něj má týkat svolávání a jednání koaliční rady a jeho termínů i dohadovacího řízení a měl by být také jasný postup, pokud jedna ze stran považuje řízení za ukončené a jiná ne.

Pro nové hlasování o důvěře vládě se zpřesněnou koaliční smlouvou by byl předseda ODS Petr Fiala. Předseda komunistů Vojtěch Filip by to ale požadoval jen v případě, že by vláda na základě změn v koaliční smlouvě upravovala i programové prohlášení.

K tomu ale podle Sobotky i Babiše nedojde. „Nedokážu si představit, že bychom dělali nějaké zásadní změny v koaliční smlouvě… Ani si nemyslím, že by mělo dojít k nějakým personálním změnám, že bychom měnili ministry nebo rozdělení resortů,“ řekl v telefonickém rozhovoru Sobotka, který je nyní v Číně.  

ANO z vlády odcházet nechce

Zásadní úpravy smlouvy nepožaduje ani Babiš. Chce především vysvětlit postup okolo policie. Trvá na tom, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podpisem reorganizace část smlouvy porušil: „Chceme vědět, jak to ČSSD interpretuje.“ ANO podle svého předsedy z vlády odcházet nechce. „Počkáme, až se premiér vrátí, a budeme pokračovat v dohodovacím řízení,“ dodal. 

Reorganizace policie je v rozporu s koncepcí, kterou vláda projednávala. Je to politická záležitost, je to v koaliční smlouvě. A Chovanec, který je nazýván v ČSSD jako zrádce zrádců, se stal kmotrem kmotrů, protože vyhověl podsvětí. Byla tam objednávka popravit Šlachtu.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Podle Babiše ve smlouvě například chybí návod, co dělat, když jeden ze spojenců pravidla poruší. „Koaliční smlouva nemá mechanismy vymahatelnosti,“ upozornil v OVM.

Sobotka porušení smlouvy ze strany ČSSD odmítá. Pokud ale chtějí koaliční partneři smlouvu někde zpřesnit nebo chtějí například dodatek, je ČSSD podle svého předsedy připravena o tom mluvit. „Zatím ale nemáme žádné konkrétní návrhy, předpokládám, že nějaké budou na stole ve středu před jednáním vlády,“ řekl.

Na místě je ale podle Sobotky minimálně lepší koordinace postupu koaličních stran v Poslanecké sněmovně: „Máme většinu, měli bychom rozhodovat a stanovovat priority u vládních návrhů zákonů, ale koalice toho velmi často efektivně schopná není.“

Filip: Chaos ve vládě by byl důvodem k jejímu pádu

Právě chaos vytkl vládě předseda komunistů Filip. Považoval by to i za důvod, pro který by měla padnout. „Totální chaos ve sněmovně. Oni si víc problémů nadělají sami, protože nejsou schopni zorganizovat některé věci,“ řekl. Pro pád vlády je ale potřeba 101 poslanců. „Pokud to nemáte projednané s některou z koaličních stran, která je vážně ochotná uvažovat o odchodu, tak sice uděláte velkou politickou bouři, ale bez výsledku,“ dodal.

Filip se opřel i do ministra vnitra. Jako člen vlády odpovědné parlamentu měl totiž podle některých názorů reorganizaci policie nejprve předložit poslancům bezpečnostního výboru. „Pokud to neodůvodní, tak nezbude nic jiného, podle usnesení výboru, aby se sněmovna zabývala tím, jestli náhodou nedošlo k tomu, že chce někdo zneužít mocenské orgány policie k tomu, aby ovlivňoval politiku,“ upozornil v OVM Filip. 

ČSSD a ANO se dostaly do sporu kvůli policejní reformě, jejíž součástí je převedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupčního útvaru pod jedno vedení. ANO tvrdí, že změny jsou nepřipravené a vedené snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který minulý týden rezignoval. Chovanec a Sobotka reformu podporují. Premiér ale v OVM řekl, že policie by měla Šlachtovi nabídnout jiné místo ve státních službách.