Chovanec podepsal reformu policie. Koalici čeká jednání o smlouvě

Spor kvůli policii vyústil ve vládě v tvrdý střet (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal reformu policie, při které se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie sloučí do národní centrály proti organizovanému zločinu. Změny mají mít tři fáze. Nejdřív vznikne národní centrála proti organizovanému zločinu. Do prvního srpna by měla být vytvořena centrála a zároveň její sekce, do těchto sekcí se zařadí současné odbory i se svými vedoucími. „Všichni policisté na této úrovni mají zajištěné své pozice,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

On-line přenos

Chovanec reforma

  • 23:21

    Koaliční přestřelce se bude ČT24 i náš web věnovat i zítra. Pro dnešek on-line přenos končí, děkujeme za pozornost.

  • 23:20

    Komentátor Radko Kubičko (ČRo): Hnutí ANO chtělo zastrašit ministra Chovance, ale ten se nedal a šel proti tomu. V tu chvíli ANO nemělo žádný další tah. Jediným tahem byl obrat zpět: nevypovědět koaliční smlouvu a jednat o doplnění. 

  • 23:15

    Politolog Stanislav Balík: Bohuslav Sobotka evidentně ví, že pokud by prohrál tuto kauzu, tak zítra už obrazně být premiérem nemusí. Když se do toho ČSSD pustila - zřejmě věděli velmi dobře, co spustí a že jim to za to stojí - tak už mu nezbývalo, než to dohrát tvrdě do konce, v čemž evidentně premiérovi pomohl Milan Chovanec.

Podmínky koaliční smlouvy Chovanec podle svých slov neporušil. „Jsem přesvědčen, že jsme neporušili koaliční smlouvu,“ prohlásil Chovanec. Šéf ANO Andrej Babiš se snaží za každou cenu změnu zastavit, prohlásil ministr vnitra. „To, co vidíme u hnutí ANO, je snaha o hru o policii,“ řekl a podotkl, že „policie se nikdy nestane divizí Agrofertu“. 

Babiš je z podpisu sporné reformy v šoku, koaliční smlouvu hnutí zatím nevypoví, chce ale jednat o nové formě koaliční dohody. Také ČSSD je připravena mluvit o doplnění či zpřesnění koaliční smlouvy, premiér proto středeční ráno pozve šéfy ANO a lidovců.

Chovanec podepsal reformu policie po dohodě s premiérem Sobotkou. Slíbil také, že do reorganizace budou zapracovány připomínky státních zástupců, které přednesl šéf žalobců Pavel Zeman.

O sloučení útvarů se rozhoduje dlouhodobě, prohlásil Tuhý. Podle něj jsou teď pro spojení ÚOOZ a protikorupční policie do centrály ideální podmínky „Garantujeme, že nebude zasahováno do jednotlivých kauz,“ dodal Tuhý s tím, že oba slučované útvary pracovaly doposud velmi dobře.

Reforma policie bude mít tři fáze

Podle Tuhého budou mít změny u policie tři fáze. Nejprve se vytvoří národní centrála, kde vzniknou čtyři jednotlivé sekce – zaměří se na organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu a hospodářskou kriminalitu s korupcí. Do těchto sekcí se podle Tuhého začlení odbory, které fungují nyní. „Řídit je budou současní vedoucí,“ podotkl policejní prezident. Současně podle něj bude vyhlášeno výběrové řízení na šéfa centrály.

Tisková konference k policejní reformě (zdroj: ČT24)

Pak se podle Tuhého teprve začne tvořit vnitřní organizace centrály, kde kromě šéfa budou tři náměstci. „Tato fáze by se měla směřovat k 1. 1. 2017,“ uvedl Tuhý s tím, že všechny kroky budou konzultovány se zapojenými policisty.

Až se struktury centrály vybudují, tak začne fungovat národní kriminální úřad, což by podle Tuhého mělo být v roce 2019 nebo 2020.  „To je ta cílová stanice, na konci roku 2019 by mohl vzniknout národní kriminální úřad,“ dodal s tím, že do nového útvaru budou včleněny i další útvary. Úřad by také měl mít jednotné sídlo. „Naší ambicí je, abychom takto nově vzniklý útvar posadili do jedněch prostor a jednoho areálu, tak aby byly vytvořeny společné kanály včetně řízení nebo operačního střediska,“ popsal Tuhý.

Bělobrádek v Devadesátce: Můžeme pokračovat podle současné koaliční smlouvy (zdroj: ČT24)

V sekci hospodářské kriminality a korupce budou i oddělení zaměřená na daně a praní špinavých peněz. Podle Tuhého by se tato část mohla přeměnit na finanční policii, která v minulosti zanikla. V sekci organizovaného zločinu zůstanou stejná oddělení, jako jsou nyní na ÚOOZ – odbor násilí, odbor nelegálních obchodů, odbor obchodu s lidmi, odbor nelegální migrace, odbor zločineckých struktur, odbor padělání a odbor závažné majetkové trestné činnosti. Do národního kriminálního úřadu by se měly včlenit i další složky kriminální policie.

Chovanec reformu odložil o měsíc

Reforma bude platit od 1. srpna, tedy o měsíc později, než se původně plánovalo. Ministr vnitra odklad zdůvodnil tím, že policie kvůli mediální štvanici neměla dost času ji připravit. Policisté z ÚOOZ, kteří proti změně vystupovali, tak podle Chovance budou mít víc času se s plánem prezidia seznámit. Odmítl, že by za odložením byl tlak koaličních partnerů. Kvůli eskalaci situace Chovanec lituje toho, že reformu nepodepsal dřív.

Chovanec také komentoval úterní jednání bezpečnostní rady, na kterém se prý účastníci překřikovali. „Bezpečnostní rada státu, kdy na suché konstatování premiéra 'pane ministře, tu bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér', je odpověď 'zítra jím mohu být já'… Nezlobte se na mě, nezdá se mi, že by hnutí ANO hledalo dohodu,“ poznamenal.

Bublan: Změny byly potřeba, škoda je, že se z nich stalo politikum

Exministr vnitra František Bublan (za ČSSD) považuje změny v policii za nutné, zásadní problém ale vidí v komunikaci. „Pokud by se změnami byly několik měsíců předem seznámeny i příslušné policejní útvary, kdyby do toho byli vtaženi i státní zástupci, tak se z celé věci nemuselo stát politikum,“ řekl Bublan. Dotčení policisté podle něho mají ještě měsíc a půl čas, aby doladili připomínky státních zástupců. Poté bude určitě dost času, aby se upevnila nová struktura i vazby na státní zástupce. Z úmyslu zbavit se Roberta Šlachty policejního rezidenta nepodezírá.

Bublan: Změny byly potřeba, škoda je, že se z nich stalo politikum (zdroj: ČT24)