Obce získají 350 milionů korun na veřejné opatrovnictví. Zvýší se jim i příspěvek na státní správu

Obce dostanou v příštím roce 350 milionů korun na institut veřejného opatrovnictví, tedy pro situace, kdy se obce stávají opatrovníky lidí s omezenou svéprávností. Vyplynulo to z jednání ministra financí Andreje Babiše (ANO) s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem. Ten to označil za průlomový výsledek, kterým se podařilo vyřešit letitý problém.

Obce vykonávají opatrovnictví u zhruba 11 tisíc lidí. Podle údajů ministerstva vnitra se to týká 1285 obcí. Od ledna 2014 je vymezeno jako přenesená působnost obcí, ale jeho financování dosud chybělo. Obce tak na něj nedostávají ani korunu a jejich vnitřní dluh roste.  

Na jednoho opatrovance by měla připadat paušální částka 29 tisíc korun.

Jsem rád, že ministerstvo financí vyslyšelo naše dlouhodobé podněty a přislíbilo situaci řešit. Zvlášť pro malé obce je situace neúnosná, o lidi s omezenou způsobilostí se mnoho starostů stará ve svém volném čase, protože jim rozpočet nedovolí někoho si najmout.
František Lukl
předseda Svazu měst a obcí ČR, starosta Kyjova

Zvýší se příspěvek na výkon státní správy

Babiš s Luklem také řešili příspěvek na přenesený výkon státní správy, kterou vykonávají obce. Jde o úřední agendu, jako je třeba vydávání pasů nebo řidičských průkazů, ale i další záležitosti. Letos se zvýšil meziročně o jedno procento.

Pro příští rok by se měl příspěvek na přenesený výkon státní správy v rámci státního rozpočtu zvýšit o pět procent. V absolutním čísle jde o asi půl miliardy korun.

Podle Lukla by se měl příspěvek zvyšovat i v dalších letech. Babiš uvedl, že 375 milionů korun by měly dostat obce, 42 milionů Praha a kraje 53 milionů.

„Myslím si, že obce a kraje mohou být spokojeny, protože my skutečně vybíráme mnohem víc daní než v minulosti,“ řekl Babiš.