Nový akreditační úřad bude nezávislý na ministerstvu, vyvrací obavy náměstek

Národní akreditační úřad, který by měl nově rozhodovat o akreditacích pro vysoké školy, bude nezávislý na ministerstvu školství. Alespoň to tvrdí náměstek ministryně Stanislav Štech. Předsedkyně současné Akreditační komise, kterou úřad nahradí, Vladimíra Dvořáková vyjádřila obavu, že pokud ve vedení úřadu budou zaměstnanci ministerstva, jde o velké ohrožení jeho nezávislosti.

„Já v tom problém nevidím, protože si myslím, že to tak není,“ reagoval náměstek ministryně školství Stanislav Štech na obavy Vladimíry Dvořákové. Naprosto souhlasí s tím, že kdyby skutečně vedení úřadu bylo zaměstnáváno ministerstvem, představovalo by toto propojení veliké riziko v otázce nezávislosti úřadu.

„Ale je třeba zdůraznit, že to tak není, protože půjde o veřejné činitele a výkon veřejné funkce. A to není žádný pracovní ani služební poměr. Tam je nezávislost poměrně velká a zásadní,“ vysvětluje náměstek Štech.

Úkolem ministerstva bude podle něj pouze zabezpečovat činnost akreditačního úřadu po hospodářské a technické stránce. Navíc zdůrazňuje, že nikdo představitelům instituce nemůže dávat pokyny a úkoly, ani třeba ovlivňovat jejich odměňování. To bude pravomocí vlády. Za názor, že půjde o úřad s vysokou mírou nezávislosti na ministerstvu, se z řad představitelů vysokých škol staví také prorektor Masarykovy univerzity Michal Bulant.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ministryně školství Kateřina Valachová už informovala, že do čela Národního akreditačního úřadu by se měl postavit Stanislav Labík. Návrh na jmenování jeho a dalších členů rady tohoto úřadu oficiálně podpořily Rada vysokých škol a Česká konference rektorů.

O jmenování musí rozhodnout vláda. Pak bude vedení úřadu, který nahradí současnou Akreditační komisi, připravovat podmínky pro spuštění institucionálních akreditací pro oblasti vzdělávání. Bude potřeba vytvořit databázi hodnotitelů a zpracovat pravidla, jak bude procedura vypadat. To by mělo zabrat ještě několik měsíců, doplnil.

Školy budou získávat povolení pro oblast

Novela zákona umožňuje, že školy nebudou muset žádat o akreditace na každý obor, pokud prokáží, že mají dobře nastavené vnitřní hodnocení. Vysoké školy by měly být podle této legislativy i díky změně akreditací samostatnější. Akreditační úřad už třeba nebude vydávat doporučení ministerstvu školství, jako to dosud dělala komise, ale školám sám rovnou vydá povolení.

Náměstek Štech: Vedení akreditačního úřadu budou veřejné funkce (zdroj: ČT24)

Úřad má pak možnost vedle akreditace studijního programu udělit i institucionální akreditaci, která vysoké škole umožní samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy. Pozměnila se také úprava rady pro vnitřní hodnocení vysoké školy.

Novela pak upravuje i odebírání neoprávněně získaných titulů a poplatky za uznávání vzdělání. Sociální stipendium, které mělo vládním návrhem vzrůst z 1620 na 2100 korun, má podle sněmovních úprav novely nově představovat čtvrtinu minimální mzdy.