Kauza lihové mafie pokračuje, odvolání projedná vrchní soud

Případ všech osmi obžalovaných v kauze lihové mafie míří znovu k soudu. Proti rozsudku krajského soudu v Olomouci se odvolalo sedm z nich. Výši trestu jako jediný nerozporoval Tomáš Březina, u něj ale státní zástupce požaduje propadnutí majetku. Naopak u jeho bratra Radka, který měl skupinu řídit, chce trest ještě zpřísnit.

Olomoucký krajský soud rozsudek rozeslal na konci května. Lhůty pro odvolání uplynuly v těchto dnech. Státní zástupce Miroslav Stoklásek požaduje přísnější trest pro Radka Březinu, Rostislava Hanulíka a Tomáše Pantlíka, který jako jediný vyvázl s podmíněným trestem.

Radku Březinovi navrhuje žalobce zvýšit třináctiletý trest o čtyři měsíce na maximální hranici. Poukazuje především na ojedinělý rozsah trestné činnosti. „Měl by z principu dostat nejpřísnější trest,“ domnívá se Stoklásek.

Naopak u Lubomíra Kaláče, který dostal devět let a dva měsíce, podal žalobce odvolání v jeho prospěch, žádá mírnější trest. Soud by podle něj měl zohlednit, že jako první začal v kauze vypovídat a pomohl trestnou činnost objasnit. „V tomto případě lze podle mého názoru jít cestou mimořádného snížení trestu,“ doplnil žalobce.

Naopak čtyřletý trest u Tomáše Březiny by se již měnit neměl. Žalobce ale žádá stejně jako u jeho bratra Radka a obžalovaného Kaláče propadnutí veškerého majetku. Dále požaduje, aby odvolací soud Radku Březinovi a jednateli jeho společnosti Morávia-Chem Radku Menšíkovi uložil zákaz činnosti.

Šéf gangu chce mírnější trest

Radek Březina, který skupinu řídil, svou roli nezpochybňuje, nesouhlasí však s uloženým trestem. „Doznal se, řízení nekomplikoval, nejsou zde splněny podmínky pro uložení nejpřísnějšího trestu. Trest není adekvátní, měl by být o něco mírnější,“ uvedl Březinův obhájce Filip Opatřil. V odvolání napadají i škodu na spotřební dani, která podle nich není správně určená.

Organizovaná zločinecká skupina podle obžaloby obrala stát na daních o rekordních 6,7 miliardy korun. Gang v čele s Radkem Březinou v letech 1998 až 2013 tajně čistil technický líh a používal ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně.

Část stíhání zahrnující podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001 však krajský soud zastavil kvůli promlčení, z tohoto důvodu vyčíslenou škodu snížil na 6,39 miliardy korun. Žalobce však podal proti usnesení o zastavení trestního stíhání stížnost. I o ní by měl vrchní soud rozhodnout.

Na kauzu lihové mafie navazují další trestní stíhání, v nichž se zodpovídají lidé, kteří s Radkem Březinou obchodovali nebo pomáhali legalizovat jeho majetek. Někteří již stanuli před soudem.