Kvůli kauze kmenových buněk odvolala vláda Sykovou z Rady pro výzkum a inovace

Po kauze s kmenovými buňkami skončila senátorka Eva Syková (za ČSSD) i ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace. Syková na členství v radě rezignovala už minulý týden, ve středu schválila její odvolání vláda. Senátorka zároveň působila jako první místopředsedkyně rady, toto místo obsadí někdo ze stávajících členů. Jasno by mělo být po příštím zasedání rady za dva týdny.

Návrh na odvolání předložil kabinetu jako předseda rady vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Kdo by měl být novým místopředsedou, se zatím neví. Rada se volbou bude pravděpodobně zabývat na jednání za čtrnáct dní, volba nového řadového člena rady pak může trvat i několik týdnů.

Syková se minulý týden vzdala také funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd. Bude tam ale dál pokračovat ve vědecké práci. Ústav teď dočasně vede členka jeho rady a vědkyně Miroslava Anděrová, než bude v konkurzu vybrán nový ředitel. Od pondělí také prochází hospodaření ústavu interním finančním auditem. 

Aféru odstartovalo zjištění Reportérů ČT , že si vědecký tým lékařky, který v Motole provádí experimentální léčbu smrtelné amyotrofické laterální sklerózy (ALS), nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun.

Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná, vliv kmenových buněk na ALS se navíc dosud nepodařilo prokázat. Postupem lékařů se nyní zabývá etická komise ministerstva zdravotnictví. Sama Syková trvá na tom, že nic nezákonného ani neetického neudělala, hlavní snahou prý bylo pomoci pacientům s nemocí ALS. Zvažuje, že se bude bránit soudně.

Jednasedmdesátiletá vědkyně Eva Syková je autorkou více než 600 publikací a spoluautorkou několika patentů. V minulosti působila ve Fyziologickém ústavu ČSAV, Ústav experimentální medicíny vedla od roku 2001. V říjnu 2012 se dostala za ČSSD do Senátu a v září před dvěma lety se stala i poradkyní premiéra pro vědu a výzkum.

Jako lékařka se věnuje biomedicíně (oboru neurovědy) a její specializací je
výzkum chorob mozku a míchy. V posledním desetiletí se intenzivně zabývá výzkumem kmenových buněk. Podporuje rozvíjející se vědní obor – regenerativní medicínu.

V roce 2008 se Syková neúspěšně ucházela o místo předsedkyně Akademie věd ČR. Ve volbě prohrála s Jiřím Drahošem. Před rokem se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni odvolaného ministra školství Marcela Chládka.

Eva Syková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod