Úřední hodiny i v sobotu: Liberecký magistrát vyhrál anketu o nejpřívětivější radnici

Anketa hodnotila otevřenost úřadů (zdroj: ČT24)

Nejpřívětivějším městským úřadem v Česku je liberecký magistrát. Vyplynulo to z ankety ministerstva vnitra, která hodnotila, jak jsou úředníci k lidem vstřícní a jednotlivé radnice otevřené veřejnosti. Projektu se zúčastnilo celkem 190 měst či obcí s rozšířenou působností včetně jednotlivých pražských části: a právě Praha 18 skončila v anketě na druhém místě, třetí místo pak obsadila radnice ve Žďáru nad Sázavou.

Soutěž prověřovala přístupnost úřadu pro návštěvníky, jeho transparentnost a také komunikaci s občany. Zkoumalo se třeba, jak funguje elektronický objednávkový systém, zda úřad přenáší jednání zastupitelstva on-line, zda zveřejňuje smlouvy na webu nebo jestli má aktivní profil na sociálních sítích.

Hlavními důvody, proč Liberec ocenění získal, je dlouhá otevírací doba: čtyřicet hodin v pracovním týdnu a další čtyři vždy v sobotu dopoledne. „Občané navíc můžou využít takzvaný objednávkový rezervační systém, přes internet se mohou objednat na jednotlivé úkony. U některých odborů tam máme lhůtu až tři měsíce dopředu,“ dodává tajemník libereckého magistrátu Jindřich Fadrhonc. 

Na stránkách města je přístupný rozpočet, údaje o zakázkách nebo i rezervace oblíbených svatebních míst. „Další krok, který má reálné obrysy, je zprovoznit jakýsi e-shop města, kde si budou moci obyvatelé zaplatit přes bránu městského webu různé poplatky,“ dodává liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Mělo by jít takto zaplatit třeba poplatky za psa nebo svoz odpadů.