Motol se v počtu transplantací plic zařadil mezi elitu

Narostl počet provedených transplantací plic, Fakultní nemocnice Motol už jich provedla celkem 306. První operaci provedli lékaři v roce 1997. Nejmladšímu pacientovi bylo 13 let, nejstaršímu kolem sedmdesáti. V letošním roce už nový orgán dostalo 22 lidí a lékaři doufají, že by letos mohli překonat hranici padesáti operací.

„Bylo období, kdy jsme dělali 10 transplantací ročně, to bylo velmi málo. Pak jsme se dostali na 20 transplantací a poslední roky se pohybujeme mezi 30 a 34, což už je velmi slušné číslo. Jde asi o 3,5 transplantace na milion obyvatel, kdy se můžeme srovnávat s nejvyspělejšími státy západní Evropy a Spojených států,“ konstatuje přednosta 3. chirurgické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Robert Lischke.

Na 20 transplantacích plic ročně se dlouho držely počty kvůli nedostatku dárců, s vývojem medicíny stouply na 30. Letos po zavedení úhrady od pojišťoven pro dárcovské nemocnice dárců výrazně přibylo. Nové plíce by tak mohlo dostat 50 lidí. Padesátka operací ročně je také podle přednosty Lischkeho cílem lékařů.

Na nové plíce se čeká půl roku

„Je to náročný výkon, který se nějakým způsobem standardizoval. Tým všech, kteří se na tom podílejí, už je velmi sehraný a výrazně se to posunulo,“ uvedl Lischke. Nové plíce dostávají lidé, kteří mají před sebou 12 až 18 měsíců života a jsou závislí na kyslíku.

Přednosta Lischke: Rádi bychom 50 transplantací plic ročně (zdroj: ČT24)

V průměru čekají pacienti na nový orgán půl roku. Při operaci jsou napojeni na mimotělní oběh, samotný zákrok trvá šest až osm hodin, včetně odběru je to 12 hodin. Následuje intenzivní péče na ARO a dva až tři týdny v nemocnici. Pacienti musejí celý život brát léky na potlačení imunity, aby tělo nový orgán neodmítlo.

Pět let po operaci přežije více než polovina lidí

Měsíc po transplantaci, což je ukazatel kvality operace a intenzivní péče, přežije 95 procent pacientů, jednoroční přežití je u 85 až 88 procent, pětileté přežití kolem 60 procent, upřesnil Lischke. Po operaci mohou lidé žít běžným životem. Před operací potřebovali kyslíkový přístroj, po operaci pracují, studují a sportují jako jiní zdraví lidé.

Vydáno pod