Začalo přezkoumávání maturit: Cermat eviduje asi dva tisíce žádostí

O půlnoci vypršel termín pro podání žádosti o přezkoumání výsledků a průběhu písemné části státních maturit. Pro toho, kdo termín nestihl, jsou výsledky nezvratné. Žádosti ještě nejsou započtené všechny, už teď však z Cermatu zaznívá, že jich bude kolem dvou tisíc.

Největší podíl tvoří žádosti o přezkoumání didaktických testů z českého jazyka a z matematiky. Ředitel Cermatu Jiří Zíka uvedl, že za češtinu jich je předběžně devět set a za matematiku pět set. „Žádosti nejsou ještě zapsány všechny,“ dodal. Odhady však ukazují oproti loňsku jejich nárůst asi o padesátku.

V případě, že student podává žádost o přezkoumání, měl by uvést zdůvodnění. Řada z žadatelů však pouze zkopíruje formulář na internetu a mnohdy ani nejsou schopní upravit text do příslušného rodu, upozornil Zíka. To je prý zároveň jeden z důvodů, proč byly zatím schváleny pouze dvě žádosti.

Nejčastějším důvodem odvolání je nesrozumitelnost bodování. Minulý rok se nejvíce řešily sporné odpovědi, letos však žádná otázka neměla více řešení.

Tři povinné maturitní předměty

Sněmovna nedávno schválila novelu školského zákona, podle níž se v roce 2021 bude povinně maturovat z matematiky. Proti se vyslovil prezident Zeman, avšak byl přehlasován.

Ředitel Cermatu: Matematika se učí špatně (zdroj: ČT24)

Proč je však povinná zkouška z matematiky pro studenty takovým strašákem? Zíka tvrdí, že to je zejména kvůli její špatné výuce. „Výuka je čím dál tím více formální,“ zaznívá. Složení povinné zkoušky z toho předmětu však sám považuje za dobrý nápad. 

Obory, pro které bude maturita z matematiky povinná, má stanovit vláda nařízením, které bude projednávat letos v říjnu. Maturanti tak budou mít do budoucna tři povinné předměty, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Vydáno pod