Ministerstvo navrhuje sejmout opatrovnictví z malých obcí

Ministerstvo spravedlnosti chystá změnu pravidel pro veřejné opatrovníky, nově by se o lidi s omezenou způsobilostí k právním úkonům nemusely automaticky starat všechny radnice. Povinnost by se týkala pouze těch, které na to mají kapacitu. Ministerstvo předložilo návrh zákona po víc než deseti letech vyjednávání, usnadnit život by měl především starostům malých obcí.

„Pokud to zákon umožní, bude se moct domluvit s jinou, třeba větší obcí, že by to dělala za ni,“ popisuje ve zkratce chystanou změnu ministr Robert Pelikán. V současnosti je v Česku 11 tisíc opatrovaných lidí, za které právní úkony vybavuje téměř 1300 obcí.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl především oceňuje, že na konkrétního opatrovaného člověka se bude vztahovat příspěvek. V současnosti se čeká na ministra financí a zákon o státním rozpočtu, který poprvé rozhodne o tom, kolik peněz starostové dostanou.

Události ČT: Změna veřejného opatrovnictví je na spadnutí (zdroj: ČT24)

Starostové a starostrky vykonávají péči o potřebné ve svém volném čase, zadarmo a na úkor obecních rozpočtů. Svaz proto začal se státem jednat o nápravě. Kvůli nákladům na péči o lidi zbavené nebo omezené na právní způsobilosti už padla i první žaloba. Milion korun požaduje za uplynulé tři roky Krásná Lípa na Děčínsku, aby z toho mohla alespoň zaplatit úřednici.

Obec či město přebírá odpovědnost za člověka zbaveného svéprávnosti, pokud nenajde oporu v rodině. Coby veřejný opatrovník dbá na zdravotní stav, práva a zájmy svého chráněnce. Ve městech tuto úlohu obvykle zastávají pracovníci sociálních odborů, problém ale nastává právě v městečkách a obcích, které si nemohou na úřadě držet potřebný počet pracovníků.