Jihem republiky prošly deště. Na Plzeňsku spláchla voda silnice

Velmi silné bouřky se postupně přesunují z jihu Čech přes Vysočinu na jih Moravy. Na Plzeňsku působila potíže prudká dešťová přeháňka. Potýkalo se s jejími důsledky hned několik obcí, podle policejní mluvčí Dany Ladmanové musely být uzavřeny dvě komunikace. Počasí na čas přerušilo také železniční dopravu na místních tratích v okolí Plzně. Výstraha meteorologů platí pro většinu Jihočeského kraje, okresy Třebíč na Vysočině a Znojmo v Jihomoravském kraji.

Ve Šťáhlavech měla voda zaplavit několik vozů ve firmě, která se zabývá renovací aut. Dostala se i do některých domů u nádraží a v dalších částech obce. V některých místech stálo i přes půl metru vody. Laguna a bahno u čerpací stanice uzavřely například silnici první třídy
u Nezvěstic nebo lokální silnici mezi Šťáhlavy a Šťáhlavicemi.

Po úderu blesku byl kvůli výpadku zabezpečovacího zařízení v Třemošné u Plzně na tři čtvrtě hodiny zastaven provoz na trati mezi Plzní a Horní Břízou, voda na kolejích zas na čas zastavila provoz na trati z Nezvěstic do Ždírce.

Přívaly splachují vodu ze svahů, upozorňují meteorologové

„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací a podobně,“ varovali meteorologové.

Lokální záplavy na Plzeňsku
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Srážkové úhrny v bouřkách dosahují intenzity 25 až 30 mm za hodinu. Vítr může v nárazech foukat rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, lidé by proto měli zajistit okna, dveře či volně položené předměty na zahradě, zabezpečit skleníky nebo stavební jeřáby.

Bouřky a déšť se usadily nad Českem

Bouřky a přívalové deště trápí Česko už od minulého týdne. Na řadě míst zatopily sklepy nebo poškodily střechy, kroupy zase ničily hlavně karoserie a skla aut. Pojišťovny mají nahlášeny škody za desítky milionů korun.

V neděli zasahovali hasiči například v Moravské Vsi. „Zprvu to vypadalo jako běžná bouřka, a pak se postupně začala intenzita zvyšovat,“ popsal příchod vydatného deště s kroupami a silným větrem starosta Marek Košut. Počasí nepostihlo celou obec stejně, zasáhlo především dvě ulice, kde ale zůstaly polámané stromy, poničené střechy domů a vyplavené sklepy.

Moravskou Novou Ves večer zasáhla bouřka se silným větrem (zdroj: ČT24)

V Moravské Nové Vsi zasahovalo 70 hasičů z profesionálních i dobrovolných jednotek. Pomáhali hlavně se zabezpečením střech, aby do domů dále nezatékalo. „Byly zde tři desítky domů, které byly poškozeny,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Jeden dům přišel o střechu dokonce úplně. Úklid v obci tím ale zdaleka neskončil. Na hasiče čekají zatopené sklepy a také musí prořezat popadané větve.

Břeclavsko zdaleka nebylo jediným regionem, který v neděli zasáhly silné bouřky. Vyskytly se i ve Slezsku, zejména na Javornicku, a také v Pošumaví. U Větřní se dokonce vylil z koryta Heřmanský potok. Lokální záplava postihla také Kosteleckou Lhotu na Rychnovsku, jak ukazují záběry místního iReportéra:

iReportér: Bouřka a lokální záplava v Kostelecké Lhotě objektivem Jana Barvínka (zdroj: ČT24)

„V uplynulých dvou týdnech se nad naším územím objevovaly bouřky prakticky každý den. Nejvyšší počet se objevil v sobotu 28. května, kdy byly zaznamenány na 56 procent stanic,“ uvedl v pondělí ČHMÚ na svém informačním webu. Tento týden nemají být bouřky tak časté. „Nejvíce jich čekáme ve čtvrtek 9. června – na 30 až 40 procent území. Naopak bez bouřek se obejdeme v úterý, pátek a sobotu,“ předvídají meteorologové.