Falešná stopa zmátla kriminalisty. Nakonec detektivové lupiče dopadli

Policie obvinila osm Čechů a jednoho Slováka podezřelých z přepadení dodávky s penězi ve Velkých Popovicích v lednu 2013. Lupiči si tehdy odnesli více než dva miliony korun. Policie po pachatelích nejdříve pátrala marně a v červnu 2015 případ ukončila. Letos v únoru ale získali informace k případu detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Počátkem května pak zadrželi devět podezřelých mužů. Vyšetřovatel je následně obvinil z loupeže. Lupiči přepadli kurzovní vůz 21. ledna 2013 v ranních hodinách v katastru obce Velké Popovice.

Skupina ozbrojených pachatelů donutila posádku vydat kufry s finanční hotovostí. Jeden z členů posádky kurzovního vozu byl při přepadení zraněn. Lupič ho udeřil zbraní a způsobil mu tržnou ránu na hlavě.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka zanechali pachatelé na místě činu záměrně podvržené stopy, které kriminalisty zmátly. Muži ve věku od třiceti do padesáti pěti let jsou stíháni na svobodě a hrozí jim tresty odnětí svobody v rozmezí od pěti do dvanácti let.

„Část z obviněných se detektivům k trestné činnosti přiznala. Dva jsou v současné době ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost,“ doplnil Hanták. Dodal, že případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze.