Cikánští muzikanti prošli Prahou. Festival Khamoro připravil průvod

Centrem Prahy prošel průvod romských muzikantů, zpěváků a tanečníků v pestrobarevných kostýmech. Do ulic hlavního města se vypravili účinkující světového romského festivalu Khamoro neboli Slunce. Jeho osmnáctý ročník začal v neděli a vyvrcholí v sobotu večer galakoncertem.

Romští umělci v pestrých kostýmech se na svou každoroční cestu středem hlavního města vydali v poledne z Václavského náměstí. Přes Příkopy se dostali k Ovocnému trhu a skončili na Staroměstském náměstí. Tady jednotlivé soubory předváděly hloučkům turistů i domácím kolemjdoucím své umění.

Události: Romský festival Khamoro v Praze (zdroj: ČT24)

„Romská kultura je stejně bohatá jako kterákoliv jiná a prostřednictvím festivalu Khamoro ji můžeme prezentovat, tím stavíme most k toleranci, vstřícnosti a vzájemnému poznávání,“ uvedla mluvčí festivalu Soňa Kalejová. Podle ní každoročně na festival zavítá přes 9000 návštěvníků a návštěvnic. Od počátku akce v roce 1999 na přehlídce koncertovalo 184 souborů ze 33 zemí.

V čele průvodu nesli účastníci romskou vlajku. Za nimi kráčeli vlajkonoši s prapory zemí, z nichž festivaloví účinkující do Prahy přijeli. Na Staroměstském náměstí byly k vidění i dva malé povozy s poníky a kočár s koňmi, který zdobily barevné papírové růže.  

Krojovaný průvod vyrazil na cestu Prahou poprvé v roce 2001. Každoročně si ho nenechají ujít tisíce lidí.

Průvod není jediná akce, která se odehrává v ulicích. U Národního divadla či na Andělu mohli zájemci vidět kresby na betonu či asfaltu. „Speciální technika 3D kreseb na rovných plochách využívá optické iluze. Třetí dimenzi je možné vidět pouze z jednoho bodu, tedy jen z jedné strany a z určité perspektivy. Smutné, ale zároveň vzácné je na těchto 3D grafikách také to, že zmizí s prvním deštěm. Na fotografiích ale naštěstí vydrží napořád,“ uvedla Kalejová.

Autorem kreseb je trojice bosenských umělců, kteří se technice věnují pět let. Od roku 2012 pořádají v Sarajevu festival, kterého se účastní výtvarníci z celého světa. Naposledy se kolemjdoucím představí v Praze na náměstí Míru v sobotu od 10:00. Výsledné dílo by mělo být hotovo do 17:00.

Letošní přehlídka vyvrcholí v sobotu večer galakoncertem v pražském klubu SaSaZu.