Wintonovy děti chystají pomník. Chtějí uctít památku svých otců a matek

Takzvané Wintonovy děti plánují postavit pomník svým rodičům – na památku toho, že těsně před válkou sebrali odvahu, poslali je vlakem do Velké Británie a zachránili je tak před smrtí v koncentračních táborech. Často je přitom viděli naposled. Odjezdy tehdy organizoval sir Nicholas Winton.

Zuzana Marešová a Milena Grenfell-Baines odjely záchranným vlakem z Československa před sedmdesáti sedmi lety a dodnes si na ten okamžik pamatují. „Byla to má nejsilnější vzpomínka, když jsem se dívala z toho vlaku ven a viděla své rodiče na peróně,“ uvedla Zuzana Marešová.

Přišla proto s návrhem, který symbolizuje loučení. Základem pomníku jsou dveře vlaku a okno. Na jedné straně okna otisky rukou rodičů a na druhé dlaně dětí. Vše v životní velikosti.

Už je na čase, vzkazuje Winton

Další z Wintonových dětí Milena Grenfell-Baines míní, že veřejnost zná Nicholase Wintona i děti, které zachránil, ovšem na rodiče se zapomnělo. „Dověděli jsme se, že také Niky na tohle odpověděl jedinou větou, že už je na čase, aby se o našich rodičích také vědělo,“ uvedla Milena Grenfell-Baines.

Nápad podpořily České dráhy a společně teď hledají, kde pietní místo zřídit. Přímo u sochy Nicholase Wintona na prvním nástupišti hlavního nádraží v Praze by to ale být nemělo.

Jak bude vypadat pomník rodičům Wintonových dětí (zdroj: ČT24)

„Nejlepší by bylo místo, kudy chodí hodně lidí, aby to bylo na očích. Otázka je, zda to bude v hlavní odbavovací hale nebo na cestě k vlakům,“ uvedl spoluorganizátor pomníku Jan Grozdanovič.

Organizátoři dokončují webovou stránku, na které bude mimo jiné vyhlášena veřejná sbírka. Podle prvních odhadů by pomník měl stát necelé dva miliony korun a autoři projektu budou oslovovat i organizace a politiky. Projekt vzniká částečně v Česku i v Británii. Pokud všechno půjde podle plánu, děti by mohly pomník svým rodičům odhalit příští rok.

Vydáno pod