Inspektoři brali výpalné od vietnamských obchodníků. Půjdou do vězení

Okresní soud v Břeclavi poslal do vězení inspektorku a inspektora České obchodní inspekce za to, že si brali peníze nebo zboží zadarmo od vietnamských prodejců. Leoně Nejezchlebové udělil trest tři a půl roku, Michal Pavlica dostal tři roky. Za zneužití pravomoci úřední osoby, podvod a přijetí úplatku oběma hrozilo až desetileté vězení.

Trest na spodní hranici navrhoval státní zástupce Tomáš Foldyna. Obhajoba žádala zproštění. Soudce přihlédl k tomu, že obžalovaní nebyli dosud trestáni. Řekl, že soud nemá pochyby o svých závěrech. Uvěřil velkému množství svědků vietnamské národnosti, kteří u soudu vypovídali.

„Někteří pracovníci České obchodní inspekce také vypověděli, že se v terénu setkávali s tím, že je vietnamští prodejci informovali o těchto praktikách,“ uvedl soudce. Podle něj není důvod věřit tomu, že by byla celá záležitost komplotem, jak tvrdili obžalovaní. „Prodejci neměli důvod něco takového dělat,“ dodal soudce Pavel Beránek.

Jen špička ledovce, míní žalobce

Obžaloba vinila dvojici ze zhruba desítky skutků, u části z nich je soud zprostil obžaloby. V některých případech si inspektoři vzali například pět tisíc korun jako pokutu, do protokolu ale zapsali pouze dva tisíce korun a zbytek si nechali. V dalším případě si vzali věci a nezaplatili za ně, přičemž když prodejci požadovali peníze, inspektoři podle slov Vietnamců nechali zboží v prodejně, ale při další kontrole udělili velkou pokutu.

Nejezchlebová dostala o půl roku více za vícero skutků. Podle státního zástupce Foldyny se však neprokázaly zdaleka všechny skutky. „Byla to jen špička ledovce,“ řekl státní zástupce. Přestože škody nebyly vysoké, padly nepodmíněné tresty. „Je to varování pro všechny státní úředníky,“ řekl soudce Pavel Beránek. 

Inspektorům hrozilo až desetileté vězení. Oba vinu odmítají, podle nich jde o komplot vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI, jehož cílem bylo odvolání bývalé ředitelky Tatiany Neuhybelové a získání místa ředitele pro někoho jiného.

Neuhybelová sama z funkce odešla a letos jí soud v obdobném případu udělil pokutu sedmdesát pět tisíc korun za porušení pravomoci úřední osoby.

U soudu již dříve vypovídali někteří další zaměstnanci ČOI, podle nichž byla na inspektorátu napjatá atmosféra, která trvá i po odchodu Neuhybelové. Pracovníci ČOI připustili, že by mohla mít celá věc spojitost se snahou o změnu ve vedení inspektorátu.