Kauza Rittig: Z odposlechů je podle obžalovaných jasné, že nikdo nic tajného nevyzradil

Z odposlechů v kauze vyzrazení zprávy BIS je podle obžalovaných Davida Michala a Tomáše Jindry zřejmé, že žádné tajné informace předány nebyly. Obžalobě kromě dvou advokátů čelí někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) a lobbista Ivo Rittig.

„V odposleších nejsou žádné utajované skutečnosti, které by někdo vyzrazoval. Za to mluví to, že byly přehrávány veřejně,“ řekl novinářům po skončení jednání obžalovaný David Michal. „V úterý jsme četli ty listiny, které utajované informace obsahují, a víme, že obsah je úplně jiný než obsah té diskuse,“ dodal.

Odposlechy z pražského hotelu Ventana jsou stěžejní částí obžaloby, podle níž Rittig s Jindrou poslali právníka Michala v březnu 2012 na schůzku, kde mu Nečasová vyzradila obsah utajované informace ze zprávy civilní kontrarozvědky. Rittig tak prý následně mohl „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány“.

Nečasová v pondělí kategoricky odmítla, že by obsah zprávy BIS vyzradila. Údajně jej vůbec neznala a riskovala by tím ztrátu zaměstnání. S právníkem Michalem se podle výpovědi sešla nikoliv proto, aby vynesla informace Rittigovi, ale proto, že ji předseda vlády pověřil úkolem. Měla tlumočit lidem okolo ministra Bendla Nečasovo rozhořčení nad děním v resortu zemědělství.

O existenci dokumentu se podle obžaloby předtím muži dověděli právě od Nečasové a od ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Všichni obžalovaní vinu popírají. Soud jednání přerušil do 23. srpna kvůli návrhům na doplnění dokazování.

Vydáno pod