Pieta na ďáblickém hřbitově připomene dětské oběti komunismu

Pietní akce na hřbitově v pražských Ďáblicích ve středu – na Den dětí – připomene, že mezi oběťmi komunistického režimu byly často i děti. Ty umíraly nejčastěji matkám vězněným v komunistických žalářích. I když je na hřbitově v Ďáblicích přes 40 dětských náhrobků, přesný počet dětských obětí neznáme. Změnit se to snaží mimo jiné iniciativa Bez komunistů.cz, která na takzvaném dětském hřbitově pořádá pietní akt.

Organizátor akce Petr Marek připomněl, že děti umíraly především kvůli neposkytnutí dostatečné lékařské péče a zřejmě i v důsledku týrání. „Tyto zločiny nebyly vůbec vyšetřeny, natož potrestány,“ uvedl Marek s tím, že zločiny proti lidskosti jsou nepromlčitelné.

Pietní akt začíná v 16:00: Účastníci zapálí u náhrobků svíčky, položí věnečky a budou se předčítat i jména obětí, které na hřbitově svůj náhrobek mají.

Organizátor Petr Marek: Přesný počet dětských obětí neznáme (zdroj: ČT24)

Osudy vězněných dětí zdokumentovala loni zesnulá filmařka Dagmar Průchová, která sama jako dítě zažila komunistické vězení, když jí zavřeli matku. Působivý dokumentární film se jmenuje Nesmíš plakat : „Tam byl příběh mámy, kterou když zavřeli, tak měla tříleté dítě. Když se ptala, co s ním je, tak jí odpovídali: Nestarejte se, to není vaše starost. A po čase jí suše oznámili: Vaše dítě zemřelo. Ale okolnosti se už matka nikdy nedozvěděla,“ dodal Marek ve Studiu 6.