Mobilní aplikace Záchranka už pomohla v desítkách případů

Aplikace Záchranka už pomohla v desítkách případů (zdroj: ČT24)

Aplikaci Záchranka už si za první tři měsíce stáhlo do chytrých telefonů více než sto tisíc lidí. Za čtvrt roku fungování pomohla v desítkách případů přesně určit, kde pacient potřebuje pomoc. Na volání vyjíždějí záchranáři nejčastěji o víkendech, kdy lidé vyrážejí ven.

Čas hraje při všech výjezdech záchranky zásadní roli. Pokud se ale záchranáři nedozví včas adresu, může se zdržet i o desítky minut. V přírodě je to ještě obtížnější a právě zde už aplikace několikrát pomohla.

O její užitečnosti se přesvědčil například Pavel Vodička, který v lese na Českolipsku spadl z kola. Adresu by diktoval jen stěží. „Popisovat dispečerce poté, co spadnul z kola a byl otřesený, kde přesně se nachází, by bylo poměrně složité,“ uvedl vedoucí operátor ZZS Liberecký kraj Petr Matějíčka.

Přesnost na desítky metrů

Aplikace používá souřadnice GPS a přesnost tak určí poměrně spolehlivě. V terénu to vyzkoušeli i reportéři České televize. Zatímco rozptyl pomocí vysílače mobilních operátorů byl až pět kilometrů, s aplikací byla přesnost polohy na desítky metrů.

V Česku záchranáři vyjížděli na pomoc díky aplikaci už osmdesátkrát. Nárůst zaznamenali hlavně v posledních týdnech a zejména o víkendech. Do prázdnin pokryje aplikace celé území Česka, tedy i dosud chybějící Středočeský a Jihočeský kraj. Nově ji navíc můžou stahovat i nevidomí a ve vývoji je také verze pro neslyšící.