Korunovační klenoty míří zpátky do klenotnice, prohlédlo si je přes 40 tisíc lidí

Na Pražském hradě skončila výstava korunovačních klenotů. Během patnácti dní si je přišlo prohlédnout 40 283 lidí. K vidění byly tentokrát o pět dní déle než při minulých příležitostech. Na veřejnost se vrátí zase za dva roky, při inauguraci nového prezidenta.

Prohlídka klenotů byla přístupná zdarma ve Vladislavském sále Pražského hradu, lidé na ni stáli frontu i několik hodin. V poslední den to stihli i za dvacet minut.

Vůbec posledními návštěvníky, kteří si klenoty v neděli podvečer prohlédli, byla rodina z USA. „Jsou nádherné. Něco takového nám v Americe chybí. Nemáme klenoty, jako jsou tyto, protože nemáme historii,“ zalitoval americký návštěvník.

Korunovační klenoty vidělo přes 40 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Stráž pouštěla návštěvníky dovnitř až do 17 hodin, kdy výstava oficiálně skončila. V minulých dnech ale měli někteří návštěvníci odpoledne smůlu. „Přišli jsme kolem třetí hodiny a už byla kapacita vyčerpána, takže jsme se nedostali,“ říká Jana Nováková, která se proto na Hrad vrátila ještě v poslední den výstavy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na den teď svatováclavskou korunu, žezlo a jablko dostanou restaurátoři. I když jsou v dobrém stavu, čeká je revize. Stejně jako prostor, kam budou uloženy. „V korunní komoře probíhá takzvaná restaurátorská údržba, to znamená, že restaurátoři kontrolují například okna, dlažby nebo nástěnné malby,“ popisuje mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Připravená musí být v úterý, kdy v ní sedm klíčníků klenoty opět uzamkne.

Na Hradě mohou lidé nadále navštívit i další výstavy, které připomínají panovníkův odkaz. Na výstavě Koruna na dlani je vystavena kopie Svatováclavské koruny společně s kopiemi žezla a jablka z doby Karla IV. Expozice Žezlo a koruna návštěvníkům přiblíží historii korunovací českých králů. Uvidí na ní také korunovační plášť a korunovační kříž, které jsou jindy vystavovány s korunovačními klenoty. Výstava Koruna království zase přibližuje Karla IV. jako stavitele.

Výročí narození Karla IV. v Česku připomínají i další kulturní akce a počiny. Vrcholem karlovských oslav byla v sobotu 14. května mše v katedrále svatého Víta, jíž se účastnil i prezident Miloš Zeman, nejvyšší představitelé státu a zástupci evropských panovnických rodů.