Balíčky s potravinami a hygienou pomohou bezdomovcům i chudým rodinám

Balíčky s potravinami a hygienou pomohou bezdomovcům i chudým rodinám (zdroj: ČT24)

Lidé bez domova, samoživitelky nebo rodiny v nouzi začali dostávat balíčky pomoci. Hlavně jídlo a hygienické pomůcky. „Vytipováváme hlavně lidi, kteří v tu dobu nemají dostatečný finanční příjem. Materiální pomoc přivážíme do míst, kde ti lidé přespávají, máme za to, že tyto osoby nevyhledávají záměrně sociální služby,“ uvedl vedoucí terénního programu Naděje Aleš Strnad. Ministerstvo práce a sociálních věcí na ně vyčlenilo šedesát milionů korun z evropských fondů.

Zásoby by měly vydržet do konce roku a mají, co se týče potravinových, hodnotu 42 milionů korun, hygienické jsou za 19 milionů korun. Projekt je financován z programu potravinové a materiální pomoci v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a ze státního rozpočtu.

První potravinové balíčky ministerstvo rozdalo čtyřem tisícům nejchudších loni před Vánocemi. Nyní distribuovanou potravinovou pomoc podle předpokladu ministerstva dostane asi 42 tisíc lidí a materiální na 36 tisíc potřebných.

Balíčky obsahují mouku, olej, rýži, masové a rybí konzervy, těstoviny nebo potravinové doplňky. V balíčcích s materiální pomocí lidé najdou zubní pasty, šampony, mýdla nebo prostředky na praní a mytí nádobí. Pro domácnosti s malými dětmi jsou v balíčcích i jednorázové plenky a dětská kosmetika.

„Obsah balíčků jsme předem konzultovali s charitativními organizacemi, protože ony nejlépe znají skutečné potřeby lidí v nouzi. Chtěli jsme, aby byla pomoc opravdu adresná. Zároveň musel dodavatel zaručit kvalitu výrobků,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Balíčky budou počínaje pátkem rozvezeny do dvou set výdejních míst, které provozuje Charita ČR, Naděje, Diakonie Českobratrské církve evangelické a Slezská diakonie. Zhruba 80 procent dodávky přitom poputuje k Charitě, která má zastoupení v největším počtu regionů.