Soud změnil v kauze armádních zakázek tresty vězení na podmínky

Pražský vrchní soud zrušil nepodmíněné tresty sedmi lidem, kteří měli jít do vězení na tři až pět let za manipulace s armádními zakázkami. Místo toho jim uložil podmínky. Dalším čtyřem desítkám obžalovaných snížil podmíněné tresty, které jim v roce 2013 uložil českobudějovický krajský soud. Jednoho obžaloby zprostil. Obžalobě z ovlivňování zadávacích řízení na tendry Vojenské ubytovací a stavební správy čelilo 52 lidí.

Předseda senátu Vladimír Vočka četl rozsudek pět hodin. Krajský soud se podle něj dopustil v průběhu řízení procesních chyb. Kvůli „traumatizující“ délce trestního řízení však kauzu do Českých Budějovic vracet nechtěl. „Brali jsme v úvahu i to, že trestní řízení trvá deset let, během kterých žili obžalovaní řádným životem,“ zdůvodnil rozhodnutí Vočka.

V březnu 2013 uložil Krajský soud v Českých Budějovicích čtyřem desítkám obžalovaných podmíněné tresty, sedm lidí poslal do vězení. Dva lidé tehdy byli zproštěni obžaloby a u jednoho soud upustil od potrestání. Líčení se od začátku neúčastnili ze zdravotních důvodů dva obžalovaní, z jednání u odvolacího soudu byl kvůli zdravotním důvodům vyloučen třetí.

Odvolací soud dnes také zamítl odvolání státního zástupce, který nesouhlasil právě se dvěma zprošťujícími rozsudky krajského soudu.

Ovlivněno mělo být až 30 zakázek

Soudy se případem zabývají už čtvrtým rokem. Podle obžaloby lidé zejména ovlivňovali zadávací řízení tak, aby je získaly předem určené firmy. Obžalovaní podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukci objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Někteří z obžalovaných podle soudu vytvořili za účelem manipulace se zakázkami organizovanou skupinu.

Státní zástupce Barnabáš Liška vznesl obžalobu kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení.

Podle Vrchního soudu v Praze byly veškeré podvodně přiznané zakázky provedeny řádně, podle cen, které byly v roce 2006 obvyklé. „Poškozeni tedy byli zejména konkurenti těch firem, které zakázky získaly,“ dodal Vočka.

Vydáno pod