Firma přivezla 300 kilogramů závadného tuňáka. Hrozí jí pokuta až 50 milionů

Na český trh pronikla dodávka více než 300 kg tuňáka, která obsahuje nebezpečnou látku histamin. V úterý to zjistili inspektoři Státní veterinární správy. Více než polovina ryb se dostala až k zákazníkům, teď se závadné maso stahuje z oběhu. Správu o problému informoval evropský systém rychlého varování.

Zásilku mraženého rybího masa ze Španělska koupila firma z Chrášťan u Prahy zásobující gastronomické podniky. Za uvedení závadného produktu na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun. 

„Distribuci zbývajících 121,42 kilogramů filet kontrolovaný subjekt pozastavil na základě předchozí informace od dovozce,“ uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal. 

Histamin patří mezi látky, které se v nízkých koncentracích přirozeně vyskytují v lidské těle i celé řadě potravin. Nadměrný obsah však může způsobit onemocnění provázené svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Histamin také rozšiřuje cévy, zvyšuje jejich prostupnost a působí na hladké svalstvo. U tuňáka je přitom riziko nadměrného množství histaminu jedno z nejvyšších.

Vydáno pod