Dvě nehody kamionů odřízly na půl dne Břeclav, D2 se rozjela až večer

Po tragické nehodě kamionů byla osm hodin uzavřená dálnice D2 ve směru na Bratislavu od Podivína po Břeclav. Při srážce dvou vozidel zahynul řidič jednoho z nich. V okolí Břeclavi ale nešlo o jedinou dopravní komplikaci. Křižovatku silnice I/55 se sjezdem z D2, kde ráno havarovala cisterna, se podařilo zprůjezdnit až v podvečer.

Dvě velké nehody přehradily všechny hlavní trasy, které vedou do Břeclavi ze severu a východu. Nebylo možné projet po dálnici D2, silnici I/55 ani staré brněnské silnici II/425. Až v půl sedmé večer se podařilo zprůjezdnit alespoň křižovatku pod dálnicí D2, na které se všechny tři komunikace setkávají, a až od deseti je průjezdná i dálnice.

Nehoda na dálnici se stala před druhou hodinou odpoledne na 46. kilometru. „Do odstaveného kamionu zezadu narazil druhý, kabina zůstala zcela zdemolovaná,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Zásah hasičů, kteří z kabiny jednoho z kamionů vyprošťovali osoby, trval déle než hodinu. Nakonec však oznámili, že řidič vozu zahynul.

Oba havarované kamiony byly zahraniční, jeden z Rumunska, druhý z Chorvatska. Po vyproštění řidiče ze zničené kabiny bylo ještě nutné odklidit vraky, ale i náklad, který se vysypal. Podle mluvčí šlo o převážené nápoje.

Nehoda kamionů na D2
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Silnici I/55 uzavřeli policisté již ráno po nehodě cisterny s tekutým dusíkem. Nehoda se stala na sjezdu z dálnice. Kromě státní silnice do Hodonína byly proto uzavřeny i oba břeclavské dálniční sjezdy. Řidič cisterny je v brněnské fakultní nemocnici. „Je při vědomí, stabilizovaný,“ řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Likvidace následků trvala velmi dlouho. Nejprve hasiči část plynu vypustili kvůli vyrovnání tlaku v cisterně. Poté na místo přijeli technici a přivolali náhradní cisternu, do níž dusík přečerpali.

Na sjezdu z dálnice v Břeclavi havarovala cisterna
Zdroj: Václav Šálek/ČTK