Inspekce se zastala policistů, po jejichž zákroku zemřel psychicky nemocný muž

Policisté, kteří loni v olomoucké fakultní nemocnici zasahovali proti agresivnímu pacientovi, jenž následně zemřel, nijak nepochybili. Po několikaměsíčním šetření o tom rozhodla Generální inspekce bezpečnostních sborů.

K tragickému incidentu došlo na začátku loňského listopadu. Psychicky nemocného muže tehdy ve večerních hodinách přijali na kliniku psychiatrie, jeho duševní zdravotní stav se v noci zhoršil. Začal demolovat vybavení kliniky a zaútočil na sanitáře, který se ho pokoušel uklidnit.

To kriminalisté později vyhodnotili jako pokus o vraždu. „Intenzita napadení byla brutální, sanitář měl štěstí, že útok přežil, utrpěl však zranění,“ řekl již dříve vedoucí odboru obecné kriminality Martin Nasswettr. „Pachatel házel vším, co měl po ruce, ničil zařízení psychiatrické kliniky a muže také škrtil. Hrozilo, že dojde až k smrtelným následkům – a nedošlo k nim díky sebeobraně.“

GIBS: Policie nepochybila

Když se pacienta nepodařilo ztišit, nemocnice přivolala na pomoc policii a ta musela použít blíže nespecifikované donucovací prostředky. Podle informací ČTK šlo zřejmě o paralyzér, muž však po tomto zákroku ještě žil a podrobil se ošetření. Krátce nato ovšem zemřel. Bližší okolnosti případu včetně toho, jakým způsobem museli policisté muže zpacifikovat, zástupci bezpečnostních sborů odmítli komentovat.

Následné vyšetřování celého případu se nicméně odehrávalo ve dvou liniích. Krajští kriminalisté se zabývali počínáním agresivního pacienta (a později došli ke zmiňované klasifikaci pokusu o vraždu). Generální inspekce, kontrolní orgán policie, souběžně s tím prověřovala policejní zákrok.

Nyní došla k závěru, že policisté nepochybili. „Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu zasahujících příslušníků a z tohoto důvodu to bylo odloženo. Věc nelze vyřídit jinak,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.