Němečkova náměstka platí jemu podřízená nemocnice

Události ČT: Němečkův náměstek Landa je zřejmě ve střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Landa může být ve střetu zájmů, poukazují někteří poslanci. Vedle příjmu na ministerstvu totiž pobírá i peníze za práci pro Nemocnici Na Bulovce, na kterou má přitom z titulu své funkce dohlížet. Za necelý rok už od státního zařízení vyinkasoval zhruba 300 tisíc korun.

Petr Landa je náměstkem ministra pro ekonomiku, zodpovídá tedy za finanční toky v resortu, stejně tak má ale na starosti organizace úřadu přímo podřízené. V minulosti působil jako generální ředitel a člen představenstva Penzijního fondu VZP ČR nebo třeba jako ekonomický náměstek právě v Nemocnici Na Bulovce.

Na úřad ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) přišel zhruba před rokem. Od nástupu v červnu 2015 má ale zároveň externí smlouvu Na Bulovce, potvrdilo vedení nemocnice. A měsíčně od instituce, která je mu podřízená, dostával 27 560 korun, což za 11 měsíců dělá v součtu 303 160 korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Můžeme to definovat tak, že úplně nejde o příklad dobré praxe, protože se zjednodušeně řečeno dostává do pozice, kdy může kontrolovat sám sebe.
Martina Mikolášková
Právnička Transparency International

Nemocnice tvrdí, že jí Landa pomáhá se zdravotními pojišťovnami a s projektem optimalizace úhrad lůžkové péče. Podle poslance KDU-ČSL a člena sněmovního výboru pro zdravotnictví Ludvíka Hovorky něco takového ale mohl poskytovat i v rámci svého platu. „V každém případě je to možné vnímat jako určitý střet zájmů,“ dodává. Podle jeho kolegy z výboru Jiřího Štětiny (Úsvit – Národní koalice) jde dokonce o nemravnost.

Fakultní nemocnice se ovšem ohradila, že dohodu Petru Landovi schválil jeho stávající zaměstnavatel. „Takže střet zájmů tam není,“ reagoval její mluvčí Martin Šálek. Tím, že Landa pracuje na projektech, které už měl v minulosti na starost,  prý vyřešil nemocnici potíž s překlenutím doby, než se zaškolí noví lidé. „Obsah dohody o provedení práce není v jakékoliv kolizi,“ dodal k tomu mluvčí ministerstva Jiří Štoll.

Sám Petr Landa na otázku, zda považuje své angažmá za střet zájmů, České televizi neodpověděl. Ministerstvo zdravotnictví po dotazech ČT oznámilo, že náměstkova smlouva s nemocnicí v červnu skončí.