Boj o žižkovskou Kliniku: Jsme zpět, oznámili aktivisté

Vniknutí do budovy na pražském Žižkově, v níž provozovali aktivisté sociální centrum Klinika, považuje majetkový úřad za protiprávní. Aktivisté museli budovu v pátek opustit kvůli nahlášené bombě, úřad pak dům uzamkl. Aktivisté ho ale v sobotu opět obsadili a na večer plánují přednášku. Podle státu provozují Kliniku neoprávněně.

Anonym v pátek odpoledne oznámil, že je na Klinice a v jejím okolí několik nástražných výbušných zařízení. Aktivisté proto dům opustili, pyrotechnici ale žádnou bombu nenašli.

„Na mě to působí tak, že se hledala záminka, na základě které by mohlo dojít k vyklizení objektu Kliniky. Je potřeba vyčkat na to, jak bude zásah přešetřen. Byl jsem v osobním rozhovoru s ministrem Chovancem ujištěn, že k vyklizení Kliniky nedojde,“ konstatoval Matěj Stropnický (Zelení).

Policisté pak předali dům Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který je vlastníkem objektu. Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky následně dovnitř znovu vnikli lidé. Policii se je podařilo vyvést, ÚZSVM však poté s ohledem na bezpečnost svých zaměstnanců objekt zabezpečil a uzamkl.

„Přítomné jsme opakovaně upozornili, že budova je nyní prázdná, uzamčená a vniknutí do objektu by bylo protiprávní. Pokud tento stav nastane, ÚZSVM požádá o součinnost policii,“ sdělil mluvčí ÚZSVM.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Protiprávní jednání je pro mne naprosto nepřijatelné. Klinika, stejně jako každý jiný, musí dodržovat všechny právní předpisy. To, co se nyní děje v objektu Jeseniova 60, Praha 3 je velmi nebezpečný precedens v rámci celé České republiky. Použijeme veškeré právní prostředky k tomu, aby byla práva České republiky důsledně chráněna,“ prohlásila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Aktivisté ale již v noci na sobotu na své facebookové stránce sdělili, že budovu opět obsadili. Páteční vyklizení domu označili za protiprávní. 

Aktivisté se pustili do civilního soudního sporu

Centrum Klinika prý dále funguje. Provozovatelé pokračují v programu a chtějí do budovy přilákat víc lidí. Na večer se chystá přednáška. „Na místo přijela široká řada podporovatelů a podporovatelek Kliniky, a část z nich se rozhodla vrátit do domu, do kterého nám i současný právní stav chodit umožňuje, i přesto, že smlouva již vypršela,“ píšou. Aktivisté také doplnili, že vedou s ÚZSVM kvůli užívání domu civilní soudní spor.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan prohlásil, že policisté zatím nebyli požádáni majitelem objektu o zásah na Klinice. Po pisateli e-mailu, který v pátek vyhrožoval bombou, pátrají kvůli šíření poplašné zprávy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Centrum zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici obsadili aktivisté, vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili. V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky.

Situace se pak vyostřila a letos v únoru na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé v den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrovaly stovky lidí. Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil.