Odmítl zveřejnit zvací dopis. Zemřel reportér ČTK Bretyš

Pod dohledem Milana Bretyše odmítla Československá tisková agentura v srpnu 1968 vydat zvací dopis, který měl být formálním zdůvodněním okupace Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy. Bývalý redaktor zahraniční redakce zemřel v pátek ve věku 95 let.

V šedesátých letech stál u zrodu časopisu 100+1 zahraniční zajímavost, který přinášel v té době ojedinělé informace o dění ve světě. V období normalizace měl zakázáno pracovat jako novinář. Věnoval se překladatelské činnosti a historii českého a slovenského filmu.

Systém ohrožen, potřebujeme pomoc

Jedním z podnětů pro sovětskou okupaci Československa, k níž došlo v noci na 21. srpna 1968, byl pověstný zvací dopis, v němž konzervativní komunisté stalinského střihu žádali Sovětský svaz o pomoc „všemi prostředky“. O existenci listu se dlouho vedly spory a do českých rukou se dostal teprve po sametové revoluci. Podepsáni jsou na něm straničtí funkcionáři Vasil Biľak, Alois Indra, Antonín Kapek, Drahomír Kolder a Oldřich Švestka. Dohromady se jim přezdívá „pětka“.

  • „Vedení strany nadále není schopno bránit se útokům na socialismus, není schopno organizovat proti pravicovým silám ani ideologický, ani politický odpor. Sama podstata socialismu v naší zemi je ohrožena.
  • V této těžké situaci se obracíme k vám s prosbou o poskytnutí opravdové pomoci a podpory všemi prostředky, které máte k dispozici. Pouze s vaší pomocí je možno vyprostit ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. (…)“

Celý zvací dopis i podrobnější okolnosti jeho vzniku si můžete přečíst zde.