Správci Labe se bojí nové ochrany nad řekou. Nestihneme ji uklidit, varují

Zařazení labského údolí mezi evropsky významné lokality výrazně zkomplikuje možnosti čistit říční koryto a navíc prodlouží i schvalovací proces, který k čištění řeky vede. Tvrdí to zástupci Povodí Labe. Ministerstvo životního prostředí obavy mírní.

O připojení části labského toku k oblastem se zvláštní ochranou souhlasila vláda počátkem května na popud Evropské komise. Pokud by ho na seznam významných lokalit nezařadila, hrozilo by, že Česko bude platit až čtvrtmilionovou pokutu denně.

Ochrana regionu Porta Bohemica se týká především samotného říčního koryta od Litoměřic po Hřensko, současně se vztahuje i na okolí labského toku, zejména v oblasti Českého středohoří. Mezi evropsky významné druhy v lokalitě řadí ministerstvo životního prostředí bobra a lososa.

Proti vyhlášení se stavěla mimo jiné ministerstva dopravy a místního rozvoje, v Děčíně má totiž vzniknout jez (a u Přelouče plavební kanál), díky nimž bude Labe celoročně splavné pro nákladní lodě od německých hranic až do Pardubic.

Oba resorty se bály, že jim vyšší ochrana řeky tento plán zhatí. Podle ministra životního prostředí ale vyhlášení režimu Natura 2000 na Labi neznamená, že se nic stavět nebude; přísnější ochrana přírody se však promítne do posudku o vlivu na životní prostředí.

Obavy Povodí: Na úklid budeme mít málo času

Souběžně s tím se ozývali i loďaři, podle kterých se omezí úklid dna řeky, takzvané prohrábky. „Domníváme, že může dojít k omezení údržby vodních cest,“ uvedl spolumajitel Evropské vodní dopravy Lukáš Hradský. A to nyní říká i Povodí Labe.

Podle jeho zástupců bude muset povodí před každou prací v řece dokazovat, že neohrozí bobry nebo lososy. Povodí navíc tvrdí, že nebude moci koryto čistit a upravovat pět měsíců v roce, tak jako se to dělo nyní, ale jen dva a půl, a že s novým režimem přibude byrokracie. Problém prý může nastat hlavně po povodních; po poslední velké vodě v roce 2013 uklízeli skoro dva roky.

„Všechno se časově posune a vůbec si nedokáži představit, jak po povodni všechnu administrativu vyřídit,“ varoval zástupce labských správců Jiří Mach. Ministerstvo se ale snaží obavy mírnit. „V tuto chvíli není jasné, zda dojde k omezení, vlivy činností bude posuzovat agentura ochrany přírody a krajiny,“ prohlásila jeho mluvčí Dominika Pospíšilová.

Že budou práce na řece posuzovány přísněji, nicméně resort potvrdil už před více než čtrnácti dny. „Bude záležet na tom, jaký charakter bude činnost mít a do jakých ploch bude zasahovat,“ poznamenal tehdy jeho zástupce Jan Šíma.

Reportáž: Povodí Labe varuje před novou ochranou řeky (zdroj: ČT24)
  • Evropsky významné lokality vyhlašují členské státy EU poté, co je ze základního seznamu vybere komise. Soustava Natura 2000 má zahrnovat místa, kde žijí vzácné druhy rostlin, živočichů nebo jde o výjimečné přírodní lokality (biotopy), kvůli kterým chráněné lokality vznikají. Podle ministerstva životního prostředí má soustava „zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast“. Chráněné druhy musí být unikátní v celoevropském měřítku – na rozdíl od národních rezervací.
  • Oblasti Natura 2000 se často překrývají s národními chráněnými územími včetně národních parků, evropsky významnou lokalitu tvoří například Krkonoše.
  • V Česku je přes tisíc evropsky významných lokalit, jsou ve všech krajích včetně Prahy. V republice je také 41 ptačích oblastí.