Teplo jako na Mallorce. Česko se může těšit na středomořskou neděli

Sérii chladných dní tohoto týdne napraví mimořádně slunná a teplá neděle. Rtutě teploměrů by během dne neměly klesnout pod čtyřiadvacet stupňů a vystoupat mohou až k osmadvacítce.

Teplotní mapa pro sobotu
Zdroj: ČT24

Příjemné teploty nabídne už sobota, podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se mají pohybovat mezi 20 a 24 stupni Celsia, mraky ale budou ubývat až k večeru a během dne se tak čeká polojasná obloha, ráno a dopoledne se dokonce mohou objevit přeháňky.

Reputaci konci května proto zcela napraví až neděle, která bude ryze letním dnem s odpolední teplotou mezi 24 a 28 stupni. Celý den navíc bude jasno, a Češi se tak dočkají čtrnácti hodin slunečního svitu – zatímco v sobotu jich má být jen devět.

Teplotní mapa pro neděli
Zdroj: ČT24

„Nedělní teploty budou srovnatelné se Středomořím. Jak v západním, tak ve východním Středomoří bude odpoledne stejná teplota jako v Česku,“ dodává meteorolog České televize Pavel Karas s tím, že jižním mořím bude odpovídat UV index, který se dostane na šestý stupeň, srovnatelný s Jadranem.

Výrazný rozdíl je v teplotách vody. Zatímco teplota Středozemního moře na Baleárách dosahuje devatenácti a na Kypru dokonce jednadvaceti stupňů, v českých nádržích je voda podstatně studenější – v průměru se pohybuje kolem patnácti – a ke koupání ani při venkovních teplotách těsně pod třicítkou příliš neláká. Vůbec nejchladnější jsou pak Lipno, Slapy a Máchovo jezero, kde teplota vody stihla od zimy dosud vystoupat jen na třináct stupňů Celsia.

Teplota vody v nádržích
Zdroj: ČT24

První polovina nového týdne přinese ochlazení

Letní počasí navíc nevydrží dlouho. Už v neděli večer se může na západě nebo na jihozápadě objevit první bouřka a s přechodem studené fronty teploty na západě republiky klesnou o deset stupňů. Ve zbylých částech republiky by se měly pohybovat mezi dvaceti a pětadvaceti, obloha se ale zatáhne nad celými Čechami. Na Moravě a ve Slezsku se dá přibývání oblačnosti čekat až v pondělí večer.

Ochlazení, které průměrné teploty srazí k dvacítce, se ale týká jen první poloviny nového týdne. Od středy se má počasí zlepšovat, teploty znovu vyšplhají nad dvacet stupňů a s posledním květnovým víkendem by se znovu měly vrátit až k šestadvaceti.