Dva roky podmínky. Rathova bývalá spolupracovnice Alexa neuspěla s dovoláním

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání spolupracovnice bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha Šárky Alexy. Potvrdil tak její dvouletý podmíněný trest za manipulaci s několikamilionovým tendrem na propagaci osobností Středočeského kraje. Informaci ČT potvrdil advokát Alexy Jaroslav Ortman.

„Nejvyšší soud se v podstatě ztotožnil se závěry odvolacího soudu a potvrdil jeho verdikt,“ uvedl advokát Jaroslav Ortman. Zda se nyní Alexa obrátí k Ústavnímu soudu, nevyloučil. „Je to poslední možnost, své klientce to doporučím,“ řekl. 

Středočeská turistická a informační služba (STIS) v roce 2009 vypsala zakázku na projekt za téměř 13 milionů, který měl propagovat historické osobnosti Středních Čech. Někdejší ředitelka organizace Šárka Alexa podle obžaloby tendr nezákonně rozdělila na sedm menších, které pak vyhrála zvýhodněná firma. Na projekt mělo jít skoro 10 milionů z EU. Kraj před schválením dotace peníze STIS půjčil. Zpět už je ale nezískal. Projekt totiž nebyl z EU podpořen a vznikla tak škoda téměř 8 milionů.

Alexe hrozilo až osm let vězení

Bývalé spolupracovnici Davida Ratha za porušování povinnosti při správě cizího majetku hrozilo až 8 let vězení. Městský soud v Praze původně Alexe uložil dvouletou podmínku na zkušební dobu tří let a povinnost uhradit škodu téměř osm milionů korun.

Vrchní soud v Praze loni v červenci trest zmírnil: u dvouleté podmínky snížil zkušební dobu na 30 měsíců. Kromě toho někdejší ředitelce STIS neuložil povinnost uhradit finanční škodu.

Alexa také musela po vyhlášení pravomocného rozsudku u odvolacího soudu opustit místo ředitelky STIS. Kvůli dvouleté podmínce nesplňovala požadavky na setrvání ve funkci.